Zes voeten aan de grond

Zes voeten aan de grond

0 1070
val

Waarom zou je in het zadel klimmen om een paard de oefeningen uit het dressuurproevenboekje aan te leren? Vanaf de grond is het volgens Tristan Tucker veel simpeler en heb je meer voordeel.

‘Voordat ik voor de eerste keer daadwerkelijk op een paard ga zitten, leer ik hem de dressuuroefeningen aan op de grond. Natuurlijk doe ik met een jong paard nog geen piaffe en dergelijke, maar wijken, schouderbinnenwaarts, travers.., dat kennen ze allemaal voordat ik het zadel erop heb gelegd. De voornaamste reden hiervoor is de ontwikkeling van de coördinatie. Een paard moet weten hoe hij zijn voeten moet neerzetten. Niet alleen naar achter en naar voren, maar ook opzij. Daarnaast kan een paard jou en je lichaamstaal vanaf de grond zien. Hierdoor kan het paard je beter begrijpen, waardoor het aanleren van nieuwe oefeningen makkelijker gaat en je een positieve ervaring meegeeft. Het helpt mij ook om vanaf de grond te zien hoe een paard is. Ik begin altijd eerst met een touwhalster en als ze het met een halster begrijpen, doe ik pas een hoofdstel om. Dankzij het touwhalster houden ze de focus op het lijf. Door een hoofdstel kan het paard te veel gaan nadenken over de druk van het bit.’

Hoe Tristan Tucker te werk gaat, lees je in de nieuwe editie van Hoefslag, waarin 21 pagina’s in het teken staan van allerlei vormen van grondwerk.

Tekst: Sabine Timman

Foto: Remco Veurink

Reacties