Top 10: Werken met paarden is gezond!

Top 10: Werken met paarden is gezond!

0 5539

Wij snappen wel waarom je niet naar de sportschool hoeft als je met paarden werkt. HealthFitnessRevolution onderschrijft waarom het gezond is.

  1. Je bent fysiek actief. Werken met paarden betekent dat je veel buiten bezig bent, in weer en wind en dat je veel in beweging bent: uitmesten, verzorgen, longeren, vegen, paarden naar en van de molen en het land brengen…
  2. Het is goed voor je mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen. Hoewel paardrijden een individuele sport is, werk je wel degelijk samen, namelijk met je paard! Een paard van 600 kilo laten gehoorzamen, vergt ‘leadership training’ en geeft je voldoening. Als je paard niet luistert, ben jij er verantwoordelijk voor dat hij wel snapt wat je bedoelt.
  3. Werken met paarden vermindert stress. Recente studies tonen aan dat werken met dieren een gunstige uitwerking heeft op je bloeddruk en de aanmaak van stresshormonen reduceert.
  4. Paardrijden houdt je maatschappelijk actief. Via de sport leer je nieuwe mensen kennen en maak je vrienden die dezelfde interesse hebben als jij. Veel ruiters doen levenslange vriendschappen op via de paardensport.
  5. Paarden houden je actief, ook als je niet zo mobiel bent. Met paarden omgaan als je een handicap hebt, heeft fysieke voordelen en interactie met paarden is ook nog eens ‘goed voor de geest’
  6. Paardrijden ontwikkelt de creatieve kant van je hersenen. De training van je paard biedt elke dag weer uitdagingen die je dwingen om creatief te denken. Een paard reageert immers niet altijd rationeel?
  7. Om je paard goed te verzorgen moet je verantwoordelijkheidsgevoel hebben en sportief, zuinig, geduldig, betrokken en zelfverzekerd zijn. Een behoorlijk pakket aan functie-eisen!
  8. Buiten zijn en genieten van de frisse lucht doen wonderen voor een gezonde geest en lichaam. De zon zorgt voor de dagelijkse dosis vitamine D.
  9. Al dat werken op stal maakt je spieren en botten sterk. Belangrijk, vooral als je ouder wordt.
  10. Het is goed voor je spijsvertering. Paardrijden en bewegen stimuleert de spijsvertering, net als (hard)lopen. Ook voor je nier- en leverfunctie is het heel goed.

HealthFitnessRevolution/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties