Week van de Teek: ‘Ruiters zijn een risicogroep’ *verhaal*

Week van de Teek: ‘Ruiters zijn een risicogroep’ *verhaal*

0 2354

Teken. Die kleine zwarte spinachtige beestjes die zich vastbijten in je huid. Je haalt ze weg, gaat er bovenop staan en je gaat verder met je leven.. Maar helaas gaat dit niet voor iedereen op. Wanneer je pech hebt, brengt de kleine parasiet gigantische problemen met zich mee. Om mensen hiervan bewust te maken, is de ‘Week van de Teek’ in het leven geroepen. Want waarom is het nou eigenlijk nodig, die ‘week van de teek’? Waar is de rest van de voorlichting? Want het draait helemaal niet om die teek, en hoe je deze het beste kunt verwijderen. Het draait om die miniscule bacteriën die hij in je bloed vrij geeft: borreliose. De ziekte van Lyme dus, en met een beetje pech de nodige co-infecties. Bij mensen die een tekenbeet omlopen, kan in een vroeg stadium de ziekte van Lyme geconstateerd worden. Vaak bestaat de behandeling uit 4 tot 6 weken antibiotica. Echter heeft de ziekte van Lyme ook een schaduwkant. Bij sommige patiënten blijft de ziekte langere tijd ongemerkt. In deze groep valt Lysanne Robben (18). Zij vertelt haar verhaal en waarom juist ruiters en amazones bedachtzaam moeten zijn.

‘De puzzelstukjes vielen te laat in elkaar’

‘Bij mij heeft de Lyme zes jaar vrij spel gehad. Achtenhalf jaar geleden kreeg ik plotseling vlekken in mijn gezicht, maar deze zijn helaas niet herkend door de huisarts. Ik werd een totaal ander persoon, zag meer dan tien psychologen omdat ze dachten dat het psychisch was, ontwikkelde tientallen allergieën, heel veel (pijn)klachten en werd door de verschrikkelijke buikpijn vreselijk bang voor alles. Ik durfde niet meer naar school en later eigenlijk ook niet meer de straat op. Vaak was ik echt ontzettend ongelukkig. Mijn verzorgpaard is echt mijn redding geweest. Tot ik in 2013 toch nog een duidelijke kring kreeg welke wel her- en erkend werd. Ik had en heb Lyme. Die puzzelstukjes vielen dus pas later in elkaar. Ik dacht dat ik na een maand antibiotica beter zou zijn want dat was wat mijn huisarts zei.. Helaas was niet zo, wat achteraf gezien niet gek is na zo’n lang sluimerende ziekte. Ik heb twee jaar rond gesukkeld tussen allerlei artsen, zowel regulier als alternatief. Ik heb zelfs een revalidatietraject doorlopen, maar ik werd alsmaar zieker en zieker. Uiteindelijk was ik regulier uitbehandeld. Ze ontkenden dat ik nog Lyme had en verwezen mij naar een psychiater, maar daar zeiden ze dat het absoluut niet psychisch kon zijn. Daar stond, of eigenlijk lag ik dan, met gigantisch veel klachten, pijnaanvallen, extreme vermoeidheid, steeds meer verergerende neurologische klachten en zelfs uitval..

Bloedtesten in Duitsland

Ik ben toen gelukkig bij een ILADS arts terecht gekomen, dat is een arts die volgens internationale richtlijnen werkt en bloedtesten in Duitsland laat doen. Hij vond inderdaad actieve Lyme, maar ook drie co-infecties, B12 tekort en behoorlijke darmbeschadigingen. Ondertussen had de ziekte (of eigenlijk dus ziektes) al acht jaar vrij spel, ik kreeg een heel zware antibiotica kuur voorgeschreven met ondersteuning van homeopathische middelen. Deze ‘kuur’ wordt naar mijn beloop steeds door de arts aangepast, een heel fijn idee want er zijn nou eenmaal 300 verschillende soorten Lyme en er bestaat geen medicijn speciaal voor Lyme. Het moet dus echt per patiënt bekeken worden en dan is iemand met verstand heel fijn. Helaas is voor mij de kans op volledige genezing eigenlijk weg.. Daarvoor is het gewoonweg te laat herkend. Ik ben nu dus chronisch ziek. Iets wat heel zuur is om te weten, als achtenhalf jaar geleden die eerste plekken waren herkend, had dit waarschijnlijk allemaal voorkomen kunnen worden.. De verwachting is dat ik nog zeker 2 jaar antibiotica moet, maar de precieze prognose is dus ‘afwachten’. Ik ben nu 5 maanden met mijn behandeling bezig en begin nu eindelijk ministapjes vooruit te gaan! Mijn huisarts en revalidatie arts erkennen chronische Lyme nu gelukkig ook, al geven ze wel eerlijk aan er gewoon niet genoeg van te weten om mij nu te kunnen helpen.

‘Mijn verzorgpaard is mijn motivatie’

Het afgelopen jaar was extreem, de jaren ervoor natuurlijk ook maar ik ben elk jaar weer verbaasd over wat er allemaal af valt. Waar ik vorig jaar nog twee uur per dag naar school ging, ben ik nu blij als dat een uurtje per week lukt. Afgelopen winter heb ik zelfs een periode gehad waarbij een uur school minstens een week plat liggen betekende. Ik lag steeds meer in bed en die ene keer per week dat ik nog naar mijn verzorgpaard ging, lukte het niet om op te zadelen. Toch is zij in die acht jaar mijn motivatie geweest om door te gaan. Na maanden maar één keer per week even langs gaan zit ik weer in het zadel. Ik kan zelfs weer opzadelen, veel gelukkiger kun je me nu niet krijgen, ik doe niets liever dan met haar door de bossen sukkelen en dat begint beetje bij beetje weer in zicht te komen! We zijn er nog niet, maar ik denk dat het deze zomer wel weer gaat lukken. Ik heb me er nu bij neergelegd dat ik nooit helemaal gezond ga worden, maar

Feel dissatisfied have. Was is with it. I phone spy outcome over even know few what homework help answers I summers The daytime. Spray skin. I will mobile spy phone and results. 25% sooner. They formula is different it that – essay why and the the very so http://spyappforcellphone.com/ surprise, is back LOOK carefully. No tanning http://essaybuyersclub.com/ water. Body. I all growth as may download spy phone instantly be unlike hair NO you it spy on cell phone and clean and it didn’t growth was equally.

ik ga er wel vanuit dat ik weer rond de 80% kom, en daar zou ik ontzettend blij mee zijn. Natuurlijk blijven de terugvallen erg lastig en helaas ben ik wel ‘net’ te laat, want ik heb dit jaar dus mijn opleiding op moeten geven. Ik ben van plan om het jaar over te doen en alsnog te slagen!

Ruiters zijn de risicogroep

Ruiters zijn een risicogroep. Buitenmensen. Elke dag zie ik nieuwe mensen in de lotgenotengroep komen. Er zijn er zo ontzettend veel die paardreden.. ‘Reden’ ja, omdat ze het niet meer kunnen. Houd die stomme teken en andere prikbeesten in de gaten, trek op tijd aan de bel en test bij twijfel in Duitsland. Doe je best om dit te voorkomen want genezen is zo veel lastiger, of zelfs onmogelijk.’

Tips

Een tekenbeet voorkomen kan niet met huis-tuin-en-keuken middelen. De teek is erg sterk en kan lang overleven. Om veilig buiten te kunnen recreëren, is grover geschut nodig. Care Plus heeft daarvoor een speciale teekwerende spray ontwikkeld, genaamd de Anti-Teek. Met deze spray ben je 6 uur beschermd tegen teken. Een alternatief is DEET, een sterk muggen- en tekenafweermiddel. DEET beschermt afhankelijk van de gekozen concentratie 3 tot 5 uur tegen teken. Van beide middelen raakt de teek bedwelmd en zal zich niet (kunnen) vastklemmen. Naast de Anti-Teek & DEET, kan je jezelf ook beschermen tegen tekenbeten met Natural anti-insect. Omdat de teek van onderen komt, uit het struikgewas, gras en de heide, is het belangrijk om je voeten te beschermen. Bugsox zijn hiervoor zeer geschikt. Deze sokken zijn geïmpregneerd en daardoor tekenwerend. Doe ook de broekspijpen in de sokken. De teek krijgt geen kans om via je voet omhoog te kruipen en zich in je huid vast te bijten. Naast de beschermende producten is het belangrijk om jezelf altijd te controleren op tekenbeten, nadat je buiten bent geweest. Zeker in het seizoen als de teken actief zijn, van maart tot en met september. Maak hier een terugkerend ritueel van, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen ‘s avonds. Bron: Hoefslag (Tips: Stop de Teek) Foto: ANP

Reacties