‘Een week lang je paard uitlenen voor Prinsjesdag’

‘Een week lang je paard uitlenen voor Prinsjesdag’

0 505

Twee leden van PSV de Mennoruiters Burgum hebben sinds gisteren paarden van adel op stal staan. Gert-Jan van Norden en Jaap Buren, ook wel bekend als Buurman en Buurman, vertrouwden hun Friese paarden Thewiz, Harke en Falco een week lang toe aan de Nederlands Koninklijke stallen,  zodat ze konden meelopen in de stoet die door Den Haag zou voeren op Prinsesdag.

DSCF4031
Vaandelpaarden incl. Harke en Falco. Foto: Leah Buren

‘De paarden werden afgelopen donderdag met een grote vrachtwagen die amper door de straat kon rijden opgehaald om naar de drafbaan Duindigt in Wassenaar te worden gebracht. Daar stond het kampement cavalerie waar de paarden tot rust konden komen na stevige trainingen. De Friezen werden stevig op de proef gesteld en moesten verschillende oefeningen doorstaan; hele simpele, zoals onder linten doorlopen tot het lopen door een rookgordijn terwijl er geweerschoten klonken. Op basis van hoe de paarden reageerden op alle prikkels werd uitgekozen welke paarden geschikt waren om mee te lopen in de stoet.

Thewiz paard van familie Buren, Generale Repetitie
Thewiz tijdens de Generale Repetitie. Foto: Leah Buren

Zondag 18 september was er een generale repetitie, waarbij de paarden alvast de route reden met de hun toegewezen ruiter. Liep jouw paard er tussen? Dan was de kans groot dat ze met Prinsjesdag mochten meelopen. De volgende dag was er een laatste oefening en konden de paarden nog steeds uitgeselecteerd worden. Dit keer was er de traditiegetrouwe oefening op het strand van Scheveningen. Zo kon je goed zien waar ze de afgelopen drie dagen mee bezig zijn geweest. Medewerkers, getraind militairen, stonden onder andere met vlaggen en fluitjes naast de paarden. Hier en daar werd er zwaar vuurwerk afgestoken en naast de paarden gegooid. Naast die harde knallen werden er verder nog geweerschoten gelost en het publiek werd gevraagd de paarden aan te moedigen.

DSCF4104
Sfeerbeeld op het strand in Scheveningen. Foto: Leah Buren

Dinsdag 20 september 2016, was het dan zover: de derde dinsdag van de maand september oftewel Prinsjesdag! Het evenement begon vandaag om 13:00. Koning Willem Alexander stapte samen met Koningin Maxima de glazenkoets in die werd getrokken door acht Friezen.

Thewiz van Jaap en Elske liep in het Cavalerie ere-escort tweede peloton. De Friezen van Gert-Jan en zijn dochter Gemma van Norden, Harke en Falco, liepen mee in het groepje dat het vaandel meedroeg. De eigenaren zijn er alle drie de dagen bij geweest. Ze hebben genoten en natuurlijk zijn ze supertrots op hun brave paarden!

Bron: Leah Buren

Foto boven: ANP

Reacties