Wat te doen bij maagzweren?

Wat te doen bij maagzweren?

paard al

Maagzweren komen vaak voor, dat blijkt al uit eerder onderzoek. Tot 50% van de veulens kampt al met maagzweren en bij de volwassenen is dit 60 tot 90 %, afhankelijk van leeftijd, prestaties en de onderzochte populatie.  Ook in het wild blijken paarden maagzweren te ontwikkelen. Maagzweren zijn onder te verdelen in twee soorten, zij komen voor in de verschillende delen van de maag.

Drie onderzoekers die meerdere onderzoeken naar maagzweren hebben vergeleken en geanalyseerd hebben een aantal adviespunten samengebundeld die het ontstaan van maagzweren kan verminderen.

Paardenmaag

Een paardenmaag bestaat twee delen, een derde van de maag heeft dezelfde bekleding als de slokdarm, een oppervlakkige cellaag. Het bezit geen klieren waarin zuren aangemaakt worden. De onderkant, twee derde van de maag, dat wel zuren aanmaakt. Dit is een volcontinu proces en gebeurt de hele dag door, ook als er geen voedsel in de maag aanwezig is.

Zweren die ontstaan in het bovenste gedeelte van de maag, of aan de onderkant van de slokdarm worden waarschijnlijk veroorzaak door een verstoring in de celslijmlaag. Zweren kunnen ook op in het onderste gedeelte van de maag ontstaan. Ongeacht waar de maagzweer zich bevindt is, volgens de onderzoekers, altijd eerst medicatie nodig om de zuurproductie van de maag te verlagen.

Aanpassing in voeding

Om de maagzweer verder te doen genezen en verdere zweren te voorkomen is een aanpassing van voeding en stalmanagement nodig. Uit onderzoek blijkt al dat de manier van voeden een duidelijke rol speelt bij het ontstaan van maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag, echter naar het ontstaan van maagzweren in het onderste gedeelte is nog meer onderzoek nodig.

Huidige onderzoeken tonen aan dat paarden met maagzweren veel ruwvoer nodig hebben en weinig suikers. De voeding behoort dag en nacht aanwezig te zijn, op deze manier wordt de kans op maagzweren in het bovenste gedeelte verminderd. Op dit moment, ondanks dat meer onderzoek nodig is, wordt hetzelfde advies gegeven voor paarden met maagzweren in het onderste gedeelte van de maag.

Medische behandeling

Als maagzweren gediagnosticeerd worden horen zij zo snel mogelijk medisch behandeld te worden, zeker in het beginstadia. Zij horen behandeld te worden met medicatie dat specifiek maagzweren bestrijdt, maar daarnaast ook op therapeutische basis met een niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID). Daarnaast is een permanente aanpassing nodig in het voedings- en stalmanagement.

Het trio wijst er op dat er op de markt meerdere voedingssupplementen zijn die zouden helpen. Echter zijn veel van deze producten nooit getest op paarden. In bepaalde delen van de wereld is dit voor de verkoop van het product niet nodig, waardoor studies niet vaak worden uitgevoerd. Als zij wel zijn uitgevoerd is dit vaak specifiek onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de werking zich meestal beperkt tot één oorzaak, terwijl er vaak meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van maagzweren. De risicofactoren zijn volgens de onderzoekers onder meer intensiteit van trainingen, stress en voedingsgewoonten. Vaak is het een combinatie dat tot ontstaan van zweren leidt.

Ruwvoer

Voor paarden in het algemeen geldt dat zij veel ruwvoer nodig hebben en veel van hen hebben eigenlijk ook geen aanvullende brok nodig, mogelijk alleen een aanvulling op het gebied van vitaminen en mineralen. Als men toch brok wil geven dient dit bij voorkeur verdeeld te worden in kleine porties. De onderzoekers adviseren dat niet-ruwvoervoeding verdeeld wordt over 3 tot 4 porties per dag. Langdurige periodes zonder voedsel waardoor de maag leeg raakt dient ten alle tijden vermeden te worden.

Geen stro, wel luzerne

Stro is geen goede vervanging of  aanvulling op hooi. Met uitzondering bij ezels blijkt dat stro een verhoogd risico op zweren geeft. Luzernehooi heeft wel een bewezen positief effect op zweren. Het zorgt voor een laagje in de maag waardoor het risico verkleind wordt.

Daarnaast horen paarden in de paddock of weide te staan wanneer mogelijk en dienen zij onbeperkt toegang te hebben tot schoon drinkwater. Bij paarden die enkel op een paddock/weide staan kunnen ook last van maagzweren hebben, zeker als zij veel extra zetmeel of suiker krijgen. Stress dient zoveel mogelijk vermeden te worden.

Meer weten over de symptomen van maagzweren? Lees dan onderstaand artikel nog eens door

Maagzweren

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties