Waarschuwing voor endurance-amazone

Waarschuwing voor endurance-amazone

0 23
Endurance
Foto: Remco Veurink

Een jonge endurance amazone uit Ecuador heeft een waarschuwing van de FEI gehad nadat een paard waarop zij een FEI wedstrijd zou rijden positief werd bevonden voor phenylbutazone en flunixin. De fokker en eigenaar van het paard heeft een wedstrijdverbod van twee jaar en een boete van 2000 Zwitserse franken plus de kosten van het proces opgelegd gekregen.

Moreno (toen 17 jaar jong) kwam in 2011 aan start in de 120 km wedstrijd in Casablanca. Haar paard Xime werd een dag voor de wedstrijd geselecteerd voor de dopingtest. Eigenaar Ruben Parra Gaete leende het paard aan de amazone en was volgens het tribunaal dan ook verantwoordelijk voor de positieve dopingtest. De amazone accepteerde de resultaten van de test en vroeg niet om het testen van het B-staal. De ruitersportfederatie van Ecuador laat weten dat de ouders van Moreno het paard hadden geleend van Gaete, die op dat moment zowel trainer als eigenaar van het paard was. De amazone had niets te maken met de training of het voermanagement van het paard voor en tijdens de wedstrijd en kreeg het dier pas drie dagen voor de wedstrijd onder het zadel. Haar advocaat was dan ook van mening dat Moreno geen blaam treft. Daarnaast zou zij eigenlijk een ander paard starten, maar deze bleek geblesseerd, waarna zij Xime toegewezen kreeg.

De FEI vind echter dat Moreno wel degelijk verantwoordelijk was omdat zij het paard heeft gestart op wedstrijd. Daarbij zou het niet uitmaken dat Moreno op dat moment nog minderjarig was. Een groom van de eigenaar van Gaete liet tevens weten dat hij Xime waarschijnlijk per ongeluk de medicamenten heeft toegediend omdat hij het paard aanzag voor een geblesseerd paard, wat een box verder zou hebben gestaan. De groom gaf aan niet op de hoogte zijn van het anti-doping beleid van de FEI en durfde later zijn fout niet kenbaar te maken uit angst voor baanverlies.

Het tribunaal velde het oordeel dat Gaete zijn groom op de hoogte had moeten stellen van het anti-doping beleid en daarom werd hij verantwoordelijk geacht voor de positieve dopingtest. Verder waren zij het eens dat, hoewel Moreno inderdaad geen deel uitmaakte van de training en het management van Xime, zij ook als minderjarige voor een klein deel verantwoordelijk moet worden geacht. Daarom ontving de jonge amazone een waarschuwing en moet zij tevens 500 Zwitserse franken aan proceskosten betalen.

Hoefslag/Horsetalk

Reacties