Waarom langzaam voeren veiliger is

Waarom langzaam voeren veiliger is

0 40

Het spijsverteringsstelsel van een paard is geëvolueerd in en ingericht op een langzame, constante aanvoer van sober voer. In de huidige paardenhouderij, waarin de voedselstroom steeds wordt onderbroken en veel paarden dagelijks meerdere uren zonder voer staan, ontstaan daardoor vaak gezondheidsproblemen, zoals maagzweren, stalondeugden en koliek. Hieronder drie redenen waarom langzaam voeren veiliger is voor het paard en hoe het spijsverteringsproblemen helpt voorkomen.

1. de maag blijft vol

In een lege maag kunnen binnen enkele uren maagzweren ontstaan. Afhankelijk van het formaat kan een goed gevulde slowfeeder je paard de hele dag van ruwvoer voorzien, waardoor de maag gevuld blijft en het risico op maagzweren sterk wordt verminderd. Vergeet ook niet om ’s nachts veel ruwvoer ter beschikking te stellen!

2. het vermindert de kans op overgewicht

Door het gebruik van een graasmasker op de wei en een slowfeeder op stal (en/of paddock/wei) wordt de opname sterk vertraagd. Hierdoor is een paard langer bezig met hetzelfde aantal kilo’s en de energieopname wordt verlaagd, zonder de nadelige gevolgen van vasten!

3. voorkomt verstoring van de darmflora

Bij langzaam voeren horen ook langzame overgangen in het rantsoen. Vooral bij ruwvoer is dit van groot belang, omdat dit voornamelijk in de blinde en dikke darm verteerd wordt, waardoor dit de grootste invloed heeft op de darmflora. De overgangen van stal naar wei, wei naar stal en van de ene naar de andere levering hooi of kuil kun je het beste uitsmeren over 1 à 2 weken. Zodoende krijgt de darmflora de kans zich aan te passen en voorkom je problemen zoals koliek en diarree.

Lees meer over langzaam voeren.

Lees meer over voeding voor paarden met gebitsproblemen.

Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl)

Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de ‘happy athlete’ vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht.

VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reacties