Vuurwerk: leuk voor mensen, gevaarlijk voor dieren

Vuurwerk: leuk voor mensen, gevaarlijk voor dieren

0 486
vuurwerk
foto: Flickr
Oudejaar is niet meer zo veraf, en dus slaan heel wat mensen alvast vuurwerk in om het nieuwe jaar in te luiden. Maar niet iedereen is zo dol op vuurwerk. In Groot-Brittannië is een petitie, die vraagt om een algemeen verbod op particulier vuurwerk, op vijf weken tijd al meer dan 100.000 keer ondertekend.

Sinds 2010: 49 paarden gewond, 11 overleden

Recent zijn er in Groot-Brittannië een aantal incidenten met vuurwerk geweest. De British Horse Society kreeg in het weekend van 4 en 5 november (het weekend van Guy Fawkes Night of Bonfire Night, waarin traditioneel heel wat vuurwerk afgestoken wordt) 25 meldingen van dergelijke incidenten. Daarbij raakten vijf paarden gewond.

Sinds 2016 kreeg de vereniging al 168 meldingen van incidenten met vuurwerk. Daarbij raakten 49 paarden gewond en stierven er elf.

‘Waarschuwen voor je vuurwerk afsteekt’

De BHS wil mensen waarschuwen, voor ze vuurwerk afsteken dichtbij paarden en andere dieren. Directeur Alan Hiscox zegt: ‘Deze cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg. In de realiteit ligt het aantal gewonde en overleden paarden veel hoger. Vuurwerk is leuk voor mensen, maar we willen niet dat paarden getraumatiseerd raken. We willen dan ook vragen aan iedereen die van plan is om vuurwerk af te steken, om zich te bedenken. Op zijn minst zou iemand die vuurwerk wil afsteken, paardeneigenaars in de buurt moeten waarschuwen.’

‘Onnodige pijn door achteloosheid’

Willow, de merrie van Rachel Taylor, raakte door het vuurwerk in paniek. Ze vluchtte en werd op straat door een auto aangereden. Daarbij raakte Willow zwaargewond. ‘Willow heeft de meest traumatiserende ervaring van haar leven achter de rug. De achteloosheid van bepaalde mensen heeft onnodige pijn en lijden veroorzaakt. Veel mensen genieten van vuurwerk op Bonfire Night en oudejaarsavond, maar mensen realiseren zich niet wat voor effect het kan hebben op dieren.’

Wil je weten wat je kan doen om je paard rustig te houden tijdens het vuurwerk? Hier vind je alvast een aantal tips.

 

Bron: Horse and Hound

Foto: Flickr

Vergelijkbare artikelen

Reacties