Vraagtekens bij effectiviteit paardentherapie

Vraagtekens bij effectiviteit paardentherapie

0 846

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Zuid Missisippi is paardentherapie helemaal niet zo goed voor mensen met een verstandelijke of mentale beperking als voorheen werd aangenomen. De afgelopen jaren sprongen diverse soorten therapievormen als paddenstoelen uit de grond. Veertien studies werden geobserveerd, maar de betrouwbaarheid van alle veertien bleek twijfelachtig omdat er geen constant bewijs werd geleverd dat de kinderen of volwassen ook daadwerkelijk baat hadden bij de hulp.

‘Het huidige bewijs wijst niet uit dat deze groep mensen met een beperking ook echt geholpen is bij paardentherapie. Daarom mag het volgens ons niet zomaar worden aangeboden tenzij een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek uitwijst dat mensen en kinderen daadwerkelijk vooruitgang tonen na het ondergaan van een therapievorm met paarden.

Volgens een grote groep wetenschappers zijn paarden gevoelig voor subtiele tekenen van de mens, waaronder pijn en stemmingswisselingen, maar geen van de veertien onderzochte studies kon een, op feiten gebasserd, evaluatierapport overhandigen waarbij werd aangetoond dat zowel paard als mens vooruitgang boekten na de therapie.

Volgens de onderzoekers is het een mooi streven om mensen met een verstandelijke of mentale beperking te behandelen met nieuwe therapievormen. ‘We maken ons ernstig zorgen over het frequent aanbieden en adverteren van paardenpsychotherapie en paardrijden voor mensen met een mentale, verstandelijke of psychische beperking. We zouden dan ook graag zien dat therapeuten hun cliënten erop wijzen dat de bewezen therapievormen -zonder paarden- nog altijd de eerste en primaire aanpak van zorg moeten zijn. Het zoeken van een bewezen vorm van therapie zou nog altijd prioriteit nummer één moeten zijn,’ aldus de conclusie van het onderzoek.

Hoefslag/Horsetalk

Reacties