VPD wil landelijk systeem bewegwijzering paardenroutes

VPD wil landelijk systeem bewegwijzering paardenroutes

0 23
Endurance
Foto: Remco Veurink

Het bestuur van de Vereniging Paardentoerisme Drenthe (VPD) vindt de tijd rijp voor het invoeren van een uniform, landelijk bewegwijzeringsysteem van paardenroutes. In alle provincies op dezelfde manier ruiters en menners helpen bij het vinden van de juiste weg door bossen, over heidevelden en zandvlaktes, langs waterpartijen en soms ook door dorpen. Eenvormige bordjes die de routes aangeven. De Drentse vereniging van paardenrecreatiebedrijven neemt hierbij een voorbeeld aan het landelijke fietsknooppuntensysteem. Dit is overal in Nederland op gelijke wijze uitgevoerd. Fietsers vinden zo makkelijk hun weg langs de mooiste plekjes in de natuur.
Ook de ANWB-borden langs de wegen die verwijzen naar dorpen en steden zien er overal hetzelfde uit. Blauw met witte letters. Herkenbaar en duidelijk voor alle verkeersdeelnemers.

Net als fietsers maken ook ruiters, amazones en menners graag buitenritten. Maar liefst 17 miljoen keer per jaar. Gemiddeld zo’n 19 km per tocht van ongeveer anderhalf uur. Sommigen rijden in de eigen omgeving vlakbij de stal of manege en kennen daar de weg wel. Maar vele duizenden reizen ook hun paard naar een ander gebied of huren daar ter plekke een paard. Juist dan hebben ze behoefte aan duidelijke routebordjes. Die staan in veel regio’s, maar zijn nogal verschillend qua uitvoering en ook niet altijd up-to-date. Een uniforme, landelijke bewegwijzering is daarom zeer wenselijk en een belangrijke stimulans voor de verdere ontwikkeling van het paardentoerisme in heel Nederland. De VPD heeft dit onderwerp hoog op de agenda staan en vindt het belangrijk dat hiervoor een breed draagvlak ontstaat.

Hoefslag/Paardenprovincie

Reacties