Vossen en valen blijken geen donderstralen

Vossen en valen blijken geen donderstralen

0 5348
voeding veulen

Zijn rooien en valen echt donderstralen, zoals het eeuwenoude gezegde gaat? Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek niet.

“Ik heb geen idee waar dit stereotype vandaan komt, maar ik denk dat er een aantal vossen zich flink hebben misdragen bij de bedenkers van het gezegde”  aldus Brandon Velie, onderzoeker aan de Universiteit van Zweden. De wetenschapper onderzocht 477 bruine en vosse paarden, om te kijken of er een connectie bestaat tussen bepaald gedrag en leeftijd, geslacht, ras, discipline en vachtkleur. “Uit de resultaten blijkt dat vossen niet ‘gekker’ zijn dan anders gekleurde paarden” aldus Velie. “En met gekker bedoel ik gedrag zoals steigeren, slaan of andere conflicten.” De onderzoekers troffen echter wel een eigenschap aan die veel ruiters kunnen waarderen. “De vossen bleken uit onze analyses meer lef te hebben. Ze benaderden onbekende objecten en andere dieren sneller dan de bruine paarden. Dit kan van pas komen bij het buiten rijden of op wedstrijd.”

“Een mogelijk verklaring is dat de selectie op de vosse kleur genetisch ook onbedoeld een selectie voor lef of gedurfdheid met zich mee heeft gebracht. We hopen in vervolgonderzoek hier antwoord op te kunnen geven.” Velie’s idee voor het onderzoek kwam voort uit een kritische kijk op de vaak gehoorde gezegde over vossen. “Ik hoorde constant mensen praten over hoe gek vosse merrieveulens waren. Persoonlijk ben ik gek op vossen, zeker die met veel wit of met lichte manen. Maar iedere keer wanneer mensen iets niet leuk vinden aan het paard lijkt het wel of het af wordt geschoven op de vosse kleur.”

Foto: Remco Veurink
Bron: The Horse

Reacties