Ook vogelgriep in Zoeterwoude

Ook vogelgriep in Zoeterwoude

0 64

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld. Het besmette bedrijf wordt zondag meteen geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rond het bedrijf wordt een tien kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden onderzocht op vogelgriep.

Maatregelen voor paardenhouders

Er is een uitvoering maatregelenpakket  afgekondigd door staatssecretaris Dijksma. Voor de paardenhouderij betekent dit het volgende:
-Een “eigen verklaring” bij het vervoer van paarden is niet langer nodig.
-Buiten de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee toegestaan onder voorwaarden, nl. rechtstreeks naar een ander bedrijf. Let op: vervoer naar een ander bedrijf met commercieel pluimvee is verboden.
-Het vervoer en aanwenden van mest en strooisel van gevogelte is niet toegestaan. Het vervoer en aanwenden van mest van andere diersoorten (bijvoorbeeld paarden) door bedrijven met commercieel gehouden gevogelte is toegestaan, hierbij dient het hygiëne protocol gehanteerd te worden.

-Binnen de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee naar en ander bedrijf met pluimvee verboden. Vervoer van paarden vanaf een bedrijf met commercieel pluimvee rechtstreeks naar een bedrijf niet zijnde een commerciële vogelhouder is toegestaan.
-Het is verboden om huisdieren af- of aan te voeren van/op bedrijf met commercieel gehouden gevogelte waarbij een uitzondering geldt voor zover de dieren uitsluitend op een woonverblijf komen en niet in aanraking komen met gevogelte.
-De mest van andere commercieel gehouden dieren (bijvoorbeeld paarden) mag vervoerd worden waarbij het hygiëne protocol gehanteerd dient te worden.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Nu/Hoefslag/Sectorraad Paarden

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties