Vleeshandel verkoopt slechte kwaliteit paardenvlees

Vleeshandel verkoopt slechte kwaliteit paardenvlees

0 303

Een eigenaar van een slachthuis in Oostenrijk zou mogelijk al jaren illegaal paarden geslacht en het vlees verkocht hebben aan voedsel- en hondenvoer fabrikanten, ondanks dat het niet geschikt was voor consumptie. Testen toonden geneesmiddelen aan in onder andere paardenleverkaas. De 49-jarige verdachte werd aangeklaagd voor fraude, zo deelde de politie vrijdag mede.

Vervalsing

Een dierenarts van het ministerie van Volksgezondheid had het geval aan het rollen gebracht. Ze had tientallen vervalste Hongaarse paardenpaspoorten in handen gekregen. In het onderzoek van het Landeskriminalamts bleek dat de verdachte al jaren paarden had gekocht en geslacht uit alle delen van Oostenrijk en andere landen.

Onderzoekers verklaarden dat een EU-verordening bepaalt dat elk slachtpaard een paspoort voor identificatie en voor het slachten moet bezitten. Voor de leeftijd van één jaar zouden eigenaren moeten beslissen of het een dier voor de slacht is of niet. Een notitie als ‘voor consumptie’ wordt in het paspoort vermeld. Deze dieren krijgen vervolgens alleen bepaalde medicijnen en deze moeten ook in het paspoort worden opgenomen. Er is op dit moment een grote vraag naar paardenvlees. Veel hondenbezitters voeren alleen rauw vlees en door de mens wordt het vlees weer meer gewaardeerd.

Grote vraag

De 49-jarige uit de deelstaat Stiermarken heeft een slachtruimte ten zuiden van Graz en een handel in paarden, was al een bekende in dit wereldje. De politie vermoedt dat hij niet zou kunnen voldoen aan de grote vraag via legaal slachten en daarom besloten heeft om paspoorten te vervalsen.

Hij kocht uit heel Oostenrijk oudere paarden en heeft ook geadverteerd dat hij paarden zocht. De paardeneigenaren konden zo besparen op de kosten van euthanasie en de destructiebedrijven. De verdachte zou de paspoorten weg hebben gegooid met ‘niet bestemd voor de slacht’. Vervolgens vervalste hij Hongaarse paardenpaspoorten om de dieren te slachten en het vlees te verkopen. Hij had blijkbaar zelfs chips gebruikt die hij legaal had gekocht in Duitsland om vervolgens de dieren levend door te verkopen naar naar Italië, waar alleen dieren worden geslacht met chip.

Italië

Hoeveel paarden zijn geslacht en verkocht, is nog niet duidelijk. Na het bekijken van de documenten die bij een huiszoeking werden gevonden, bleek dat hij in 2017 al meer dan 100 paarden heeft geëxporteerd naar Italië. Italiaanse autoriteiten voerden op hun beurt controles uit in een slachthuis aangegaan en drie destructieedrijven. Stempels en verder belastend bewijsmateriaal zoals blanco documenten werden ook nog aangetroffen.

Volgens de politie moeten er voor het vlees ten minste vier klanten uit Stiermarken zijn geweest, waarvan er twee voedsel maken voor huisdieren, de andere twee niet. Bij een klant werden nog voorraden in beslag genomen, die verwerkt moesten worden in paardenleverkaas. Ook hier werden medicijnresten gevonden. De kopers treft geen schuld, omdat ze ervan overtuigd zijn legaal vlees te kopen.

Sluiting

De verdachte ontkende alle beschuldigingen bij zijn eerste verhoor. Ondertussen heeft hij een advocaat in de arm genomen. Zijn bedrijf werd in eerste instantie niet gesloten omdat de enige reden hiervoor tekortkoming hygiëne kon zijn en dit was niet het geval.

Bron:  Salzburg.com

Foto: Shutterstock
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21)

Reacties