Vlaamse paardenexport in vijf jaar verdrievoudigd

Vlaamse paardenexport in vijf jaar verdrievoudigd

0 80

De export van paarden uit Vlaanderen is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Dat zegt het Vlaams Paardenloket tijdens de Vlaamse Sectordag Paarden in Merelbeke.

Al meer dan twintig jaar lang transporteert “European Horse Services” (EHS), als enig Vlaams bedrijf, paarden naar meer dan honderd bestemmingen buiten de Europese Unie. In 1992 werden een 300-tal paarden uitgevoerd, wat opliep naar 1.107 in 2008 en 3.500 in 2013. “Gezien de paardensport wereldwijd steeds meer aan populariteit wint, en onze ‘Vlaamse’ paarden momenteel verschillende internationale rankings aanvoeren, ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit aantal ook de komende jaren verder zal stijgen,” zegt manager Jan de Boitselier. De voornaamste exportlanden zijn de Arabische landen en Brazilië.

Algemene toename in Vlaanderen

Ook het aantal paarden in Vlaanderen stijgt: in 2008 werd uitgegaan van 150.000 dieren maar ondertussen zijn er al meer dan 186.000 geregistreerd. De sportfederaties tot slot tellen ook steeds meer leden, de Vlaamse Liga Paardensport zag een stijging van 21.020 (2008) naar 32.856 (2013). “Daar bovenop telde het bestand van de Landelijke Rijverenigingen in 2013 nog eens 13.930 leden”, verduidelijkt De Boitselier. “Onder deze leden zijn ook heel wat toptalenten die bovenaan de internationale ranglijsten prijken in verschillende hippische sportdisciplines.”

Meer ondersteuning

Een groeiende sector heeft ook nood aan meer ondersteuning. “Het Paardenloket is dan ook tevreden dat minister Schauvliege een evaluatie en actualisering van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij voorzien heeft in haar beleidsplan.”
Het Vlaams Paardenloket, een aanspreekpunt voor overheid en sector om de paardenhouderij duurzaam te helpen ontwikkelen, opende in 2009 de deuren. De toegevoegde waarde uit de sector werd in 2008 op 250 miljoen euro geschat.

Equilabel

In januari start het Vlaams Paardenloket met het “Equilabel”, een kwaliteitslabel voor maneges en pensionstallen. “Maar liefst 93 procent van de ruim 400 manege- en pensionstalhouders in Vlaanderen en meer dan 95 procent van hun klanten waren vragende partij voor een dergelijk label”, zegt De Boitselier. “Bedrijven zagen het project vooral als een manier om zich op positieve wijze te onderscheiden. Hun klanten beschouwden een label als een kwaliteitswaarborg, een hulpmiddel om een goede manege of pensionstal te vinden.”

Maneges en pensionstallen kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen. Zij krijgen bezoek van twee opgeleide evaluatoren die hun bedrijf zullen quoteren op maar liefst 147 criteria. Bedrijven die de test doorstaan, ontvangen voor de periode van drie jaar een Equilabel. De kostprijs werd bewust laag gehouden op 150 euro. “Het Vlaams Paardenloket beschouwt het label trouwens als heel wat meer dan een kwaliteitswaarborg voor klanten en een “verkoopargument” voor maneges en pensionstallen. Het Equilabel laat toe om aan sensibilisering te doen, klantvriendelijkheid, veiligheid en paardenwelzijn te verbeteren en de pijnpunten en groeikansen binnen de manege- en pensionstalhouderij bloot te leggen.”

Esdoorn

Op de Vlaamse Sectordag Paarden werd tot slot opgeroepen om waakzaam te zijn voor esdoornvergiftiging. Drie op de vier paarden sterft aan een acute spierziekte na inname van zaden van de esdoorn, vederesdoorn, Japanse esdoorn en witte esdoorn. De voorbije weken werden er in België al achttien dode dieren aangegeven, over heel 2013 waren er dat 126. Toch is dat cijfer een onderschatting, omdat niet alle vergiftige paarden aangegeven worden. Worminfecties blijven echter nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij paarden.

De Morgen

Foto: Remco Veurink

Reacties