Visuele perceptie tussen paarden en mensen gelijk

Visuele perceptie tussen paarden en mensen gelijk

0 80

Paarden hebben eenzelfde visuele perceptie als mensen en andere dieren. Dat blijkt uit een recent onderzoek. Bij dit onderzoek waren drie pony’s betrokken. Met behulp van een computergestuurd touchscreen systeem werd hun herkenningsvermogen getest, met name op het gebied van formaat en vorm.

Het trio kreeg verschillende vormen te zien en moesten vervolgens met hun neus het correcte antwoord geven. Dit antwoord was hen eerder voorgedaan door de onderzoekers. Bij het geven van het juiste antwoord kregen de pony’s een stuk wortel. Dit soort onderzoeken zijn eerder uitgevoerd met chimpansees en dolfijnen. Het resultaat toont aan dat deze dieren een gelijkwaardige perceptie hebben van hun omgeving.

Visuele perceptie

De onderzoekers vinden het opvallend dat dieren die onderling verschillen qua uiterlijk en leefomgeving wel een gelijke visuele perceptie hebben ontwikkeld. Bij de pony’s was het opvallend te noemen dat zij in sterkere mate het verschil in grote waar konden nemen. Zij waren ook goed in staat om verticale, horizontale en kromme lijnen waar ze nemen.

De onderzoekers willen nu verder testen hoe paarden hun leefomgeving interpreteren.

Klik hier voor het hele onderzoek.

Bron: Horseandhound / Hoefslag

Foto: Remco Veurink 

Vergelijkbare artikelen

Reacties