Vies en nat weer? Wees alert op rainrot! *video*

Vies en nat weer? Wees alert op rainrot! *video*

Als het dagenlang achtereen slecht weer is geweest, met veel regen en wind, kan het zijn dat bij paarden die veel buiten staan rainrot optreedt.

Bacterie-infectie

Rainrot is een bacterie-infectie in de bovenste laag van de huid die vooral voorkomt op de rug van paarden die bij extreem nat weer veel buiten staan. Vaak ontstaat het bij paarden met een verminderde weerstand. Ook bij paarden die onder slechte hygiënische omstandigheden worden gehouden of paarden waarbij de verzorging te wensen over laat kan rainrot ontstaan. Er vormen zich pijnlijke korstjes met pus en vuil die eraf vallen en kale plekjes achterlaten. Al het haar op de geïnfecteerde plekken zal op den duur uitvallen.

Korstjes op rug en onderbenen

De infectie kan ook op de onderbenen voorkomen. Een paard met rainrot kun je het beste in een schone droge stal zetten. Ontsmet het aangedane gebied met een desinfecterend product (bijvoorbeeld Betadine). Raadpleeg bij erge pijn, aanhoudende klachten of uitbreiding van de infectie de dierenarts. Een antibiotica kuur kan dan nodig zijn. Ter ondersteuning van het herstel van de huid kun je de plekken dagelijks behandelen met een beschermende zinkzalf.

Lees meer op De Paardendrogist.

Bron: Paardendrogist.nl

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

0 235
Travers

0 2376

Reacties