Verwaarloosde Haflingers gered: ‘Petje af voor de NVWA’

Verwaarloosde Haflingers gered: ‘Petje af voor de NVWA’

0 3059
Sterre
Haflinger foto: Remco Veurink

Afgelopen week berichtte Hoefslag over graatmagere en verwaarloosde paarden in een weitje in het Brabantse Reuvel (lees: ‘Nederland-paardenland? Ammehoela!‘). Grand Prix-ruiter Peter de Boer had de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingelicht over de ernst van de situatie van de Haflingers en hij was niet de enige. De NVWA had gemeld dat zij niks kon doen, omdat dit de conditie is waarin zij paarden en pony’s graag ziet (‘paarden en pony’s in ons land zijn vaak veel te dik’) en dat de paarden wettelijk gezien niets tekort komen.

Communicatie

De Boer zette een boze post op zijn facebook-pagina, waarna de reacties niet van de lucht waren. Ook Hoefslag belde naar aanleiding van zijn oproep naar het hoe en wat. Vervolgens las de NVWA het bericht op Hoefslag en zo is het balletje ten gunste van de pony’s toch gaan rollen. Peter de Boer: ‘Wat de kracht van social media al niet kan bewerkstelligen… een dag na mijn post en de publicatie van Hoefslag kreeg ik telefoon van de NVWA. Met de vraag hoe het verhaal precies zat zodat ze het konden uitzoeken. Gisteren kregen we bij ons op stal een bezoek van een nationaal team van de NVWA, nadat ze de pony’s bezocht hadden. Ze wilden graag hun bevindingen delen. Naar nu blijkt zijn er drie jaar geleden al een aantal pony’s opgehaald op die locatie, waarvan er eentje moest worden ingeslapen. Daarna is er geen opvolging geweest, en ook nu was het bij hen niet bekend dat er vorige week al een inspecteur geweest is, noch van welke instantie. Waarschijnlijk van de dierenpolitie. Dus hier gaat iets mis in de communicatie tussen 1444, de dierenpolitie en de NVWA.’

Nu wel goede opvolging

De NVWA meldde dat ze veertien pony’s hadden aangetroffen in een redelijk schone stal (vanwege de inspectie vorige week). ‘De meeste pony’s zijn al een jaar niet buiten geweest en de veulens nog helemáál nooit. Daar kan de NVWA wettelijk gezien dus niks aan doen. Ergens begrijp ik het wel; kippen, varkens en koeien hoeven ook niet per se naar buiten. Al ben ik het daar absoluut niet mee eens! Wat niet kan, is veertien pony’s, maar geen stro. Ook het water en de vloer moeten aangepast worden. Het was mijn bedoeling niet om die pony’s weg te halen en ook de NVWA heeft deze intentie niet. Wel proberen ze het aantal omlaag te krijgen, zodat het voor de 91-jarige eigenaar wat beter te behappen is. Ook is nu een goede opvolging toegezegd, zodat dit niet wéér zo fout kan gaan. Ik moet zeggen dat de NVWA me positief verrast heeft; ze hebben het fantastisch opgepakt! Ik hoop dat deze pony’s nu een betere toekomst tegemoet gaan’, aldus De Boer.

Bron: Hoefslag

Foto (niet gerelateerd aan de inhoud van dit artikel): Remco Veurink

Reacties