Verrassing in dierentuin: Zeldzaam zebraveulen geboren

Verrassing in dierentuin: Zeldzaam zebraveulen geboren

0 244

Wat een verrassing voor de medewerkers van Blackpool Zoo in het Britse Lancashire: op 11 december bracht de zebramerrie Helene een hengstveulentje ter wereld. De Hartmann’s bergzebra-populatie in die dierentuin is daarmee weer drie. Ook papa Fernando maakt deel uit van de familie. De nieuwe aanwinst is het derde veulen dat in Blackpool Zoo geboren wordt. In 2011 werd Tebogo geboren, het eerste Hartmann’s veulen sinds negen jaren in Groot-Brittannië. Helene was ook zijn moeder. Een jaar later kwam Benni ter wereld; zijn ouders waren Bette en Fernando. Libra en Gounzo tekenden voor het ouderschap van merrietje Luna in 2013, in natuurpark Marwell Wildlife Park. In een ander park werd vorig jaar een veulen geboren, maar hij stierf vlak na de geboorte.

Hartmann’s bergzebra’s (Equus zebra hartmannnae) staan genoteerd als ‘kwetsbaar’, wat betekent dat ze met uitsterven bedreigd worden. In het wild leven er nog niet eens 9000 van deze zebra’s. Dit aantal zal de komende 25 jaar waarschijnlijk nog eens met 10% afnemen vanwege het feit dat er meer gejaagd wordt en er minder leefruimte komt in Namibië, waar deze diersoort oorspronkelijk vandaan komt.

Sectiehoofd Grote Zoogdieren van Blackpool is dan ook in de wolken met de nieuwe aanwinst: ‘Omdat er nog maar zo weinig van deze zebra’s zijn, is elke geboorte een feestje waard. We hebben elf maanden lang met spanning gewacht op dit veulen. Een mooi kerstcadeau voor Blackpool en een afsluiting van een geweldig jaar!’

Horsetalk/Hoefslag

Foto: Wikipedia

Vergelijkbare artikelen

Reacties