Vernieuwd Ruiter- en Menbewijs succesvol gelanceerd

Vernieuwd Ruiter- en Menbewijs succesvol gelanceerd

0 73
buitenrit, buiten, recreatie, veiligheidstip

De KNHS heeft begin januari het vernieuwde Ruiter- en Menbewijs gelanceerd. Donderdag 28 januari vond een grootschalige bijeenkomst plaats voor instructeurs, examinatoren en sportaanbieders op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Vijftig examinatoren schreven zich direct in om in 2016 in het hele land het vernieuwde KNHS Ruiter-en Menbewijs af te gaan nemen.

Christiaan Provoost, instructeur mennen, uitte zich positief: “Ik kwam naar deze bijeenkomst met nogal wat vragen, maar de KNHS heeft de avond uitstekend voorbereid. Het nieuwe examen zit duidelijk goed in elkaar. Het is plezierig om te ervaren dat de KNHS zo veel meerwaarde hecht aan de recreatieve paardensporter.” Hans Zumbrink, instructeur en examinator, beaamt dit: “Tijdens deze avond werd meteen duidelijk wat van de examinatoren wordt verwacht en welke vergoeding hier tegenover staat. Dit geeft een goed gevoel.”

Voor John Bierling, Algemeen Directeur van de KNHS, een duidelijk signaal: “Het KNHS Ruiter-en Menbewijs staat voor veilig en verantwoord leren buitenrijden, op de bok of in het zadel. Menig examinator kiest er onmiddellijk voor om met ons in zee te gaan. Dit geeft aan dat wij het keurmerk zijn als het gaat om kwaliteit en veiligheid in de paardensport.”

Anton Binnenmars, Directeur Breedtesport: “Uit ons paardensportonderzoek in 2015 blijkt dat naast dressuur, buitenrijden de meest beoefende vorm van paardrijden is. En als je aan paardensporters vraagt welke discipline ze ooit willen proberen staat mennen op de eerste plaats. Het Ruiter-en Menbewijs sluit dus volledig aan bij de wensen en behoeften van iedereen die paardrijdt.”

Pilot digitaal examen

De KNHS start een pilot waarin het examen naast de vertrouwde papierenversie ook digitaal wordt aangeboden. Het examen wordt hiermee zowel toekomstbestendig als toegankelijker voor jongere deelnemers. Je kunt het theoretische deel van je examen op je smartphone of iPad doen en dan krijg je ook onmiddellijk de uitslag. Voorafgaand aan de eindtoets kun je zelfs een digitaal proefexamen doen. Dan weet je meteen of je er klaar voor bent.

Voordelen bewijshouders uitgebreid

Per 1 januari 2016 krijgen alle ruiter- en menbewijshouders naast de bestaande aanvullende ongevallendekking ook een aanvullende WA-verzekering en rechtsbijstandverzekering.  Daarnaast hebben ze recht op gratis opfriscursussen en bijscholingen, aantrekkelijke kortingsacties en toegang tot een aantal unieke natuurgebieden in Nederland

ORUN nieuw exameninstituut

Sinds 1 januari jl. zijn de theorie- en praktijkexamen van het Ruiter- en Menbewijs ondergebracht bij de (Stichting) Opleiding Ruiterfederatie Nederland (ORUN). ORUN is al het exameninstituut voor instructeursopleidingen. Voor de huidige houders van het Ruiter- en Menbewijs verandert er niets. De door de KNHS en FNRS uitgegeven bewijzen blijven geldig, dus ook op locaties waar deze verplicht zijn gesteld om buiten te mogen rijden.

Bron: Persbericht KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties