Vergiftigingen bij paarden

Vergiftigingen bij paarden

0 3294

Er is veel geschreven over vergiftigingen bij paarden door de esdoorn en eikels. Maar wat is een vergiftiging precies en wat voor typen vergiftigingen zijn er? De meeste vergiftigingen bij paarden ontstaan wanneer het paard met de voeding schadelijke stoffen opneemt. De gevolgen van een vergiftiging kunnen variëren van lokale (huid)aandoeningen tot de dood van het paard. Er kan sprake zijn van acute vergiftigingsverschijnselen, waarbij het paard vrij snel na inname klachten krijgt, of van een chronische vergiftiging, waarbij het paard gedurende langere tijd kleine hoeveelheden van een schadelijke stof heeft binnengekregen en vage klachten vertoont. Veel voorkomende symptomen zijn trillen, ongecontroleerde bewegingen, slapte en koliek. Het herkennen van de symptomen van een vergiftiging is van groot belang, zodat er tijdig kan worden ingegrepen door een dierenarts.

Giftige planten

De meeste vergiftigingen bij paarden worden veroorzaakt door giftige planten, bomen en struiken, zoals jacobskruiskruid, basterdklaver, heermoes (paardenstaart), nachtschade, buxus, taxus en esdoorn. Deze kunnen ook voorkomen in hooi of kuilgras.

 Loodvergiftiging

Tegenwoordig zijn loodhoudende verven niet meer toegestaan en zijn loodvergiftigingen vrij zeldzaam, maar voorheen werd loodmenie gebruikt om bijvoorbeeld staldeuren te verven. Door aan de verf te likken of knagen kan een paard loodvergiftiging oplopen.

Botulisme

De botulismebacterie komt veel voor bij vissen en (water)vogels en kan de gifstof botuline produceren. Zorg er vooral in de zomermaanden voor dat paarden niet aanraking komen met stilstaand water waar mogelijk gestorven vogels of vissen in liggen. Botuline kan echter ook in het voer voorkomen.

Amitraz

Amitraz is een stof die bij landbouwhuisdieren gebruikt wordt bij de bestrijding van luizen en mijten. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van medicijnen en shampoos en gebruik alleen middelen die geregistreerd zijn voor gebruik bij paarden.
Mycotoxines

Mycotoxines zijn giftige stoffen die worden geproduceerd door schimmels. Lolitrem B en slaframine zijn voorbeelden van mycotoxines die in Nederland met enige regelmaat voor problemen zorgen bij paarden. Lolitrem komt voor in raaigras en is goed bestand tegen hitte en droogte; het blijft na verwerking van het gras tot hooi of kuil aanwezig in het voedsel. Slaframine kan worden aangetroffen op vrijwel alle soorten ruwvoer, gras en planten. Ook deze gifstof is goed bestand tegen droogte en kan dus ook in hooi voor problemen zorgen.

Behandeling bij vergiftigingen

Raadpleeg bij vermoeden van een vergiftiging direct een dierenarts. Deze zal willen weten wat het paard gegeten of anderszins binnengekregen heeft om adequaat te kunnen behandelen. Hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, hoe groter de kans op herstel van het paard.

Dit is een samenvatting. Meer weten over vergiftigingen en de behandeling en prognose ervan? Lees hier het volledige artikel Vergiftigingen bij paarden op Paardenarts.nl.

Mark van Manen (paardenarts & auteur bij Paardenarts.nl)

Meer over de auteur: Sinds Januari 2010 ben ik dierenarts bij Paardenkliniek Wapenveld. In 2002 ben ik begonnen met de studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht; na een algemene opleiding tot allround dierenarts ben ik uiteindelijk afgestudeerd als erkend paardenarts. Tijdens mijn studie heb ik bijna twee jaar onderzoek gedaan naar de invloed van hoofd/halshouding op het ontstaan van blessures aan de halswervelkolom. Naast de algemene geneeskunde en fertiliteitbegeleiding van het paard hebben hoofd-, gebit, hals- en rugproblemen mijn speciale interesse.”
De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders door paardenartsen, waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Foto: Paardenarts.nl

Reacties