‘Veel eerste premies’

‘Veel eerste premies’

0 291

Het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar was weliswaar wat minder voor de regionale keuring van het NRPS afdeling Gelderland, het deed niet al te veel afbreuk aan de gemiddelde kwaliteit van de aangeboden pony’s en paarden. Twee jurycommissies, verdeeld over twee ringen, konden na afloop met enthousiasme terugblikken op de kampioenen. Verschillende merries kunnen straks op de Nationale NRPS Keuring een goede beurt maken.

Op het terrein van Dekstation De Nieuwe Heuvel in Lunteren waren er successen voor gerenommeerde fokkers en er was zelfs dubbel winst voor NRPS Foktechnisch Commissielid Gert van Zadelhoff uit Winterswijk. Nadat de grandioos dravende Solist (v. Superio) aan kop werd gezet bij de rijpaardveulens Register A, won zijn moeder Zinesse (Zento x Phoenix x Nooitgedacht) met verve het kampioenschap bij de driejarige en oudere rijpaarden. Opvallend detail: Van Zadelhoff fokte Superio uit dezelfde moederlijn als Zinesse.

Jurylid G.D. Teunissen was blij om een merrie als Zinesse in de baan te zien. “Ik vond in het algemeen dat de kwaliteit toch wel goed was. Het ondereind was klein vandaag en we hadden heel aansprekende rijpaardveulens en paarden in de baan, redelijk wat eerste premies en leuke stamboekopnames. De Zento-merrie is qua model een echt sportpaard om te zien en daar moet je het ten slotte van hebben.”

In het kampioenschap versloeg Zinesse drie andere kopnummers: de opvallende palomino Finally Found (Kadans x Louis le Bon x Feiner Ludwig) van Y. Van Kessel uit Berghem, de sterk belijnde Extraordinary Lady (Wup x Zichem x Calvados) van fokker J. Boterenbrood uit Ermelo en de met veel souplesse bewegende Zenna (Tolano van ’t Riethof x Eusebio x Animo) van A. Weide-Maus uit Wehl. Haar fokker is G.H. Klaassen uit Wehl.

Bij de rijpaardveulens was het veulenkampioenschap snel beslist met slechts drie veulens. Hengstveulen Kind of Special (Karolus van Wittenstein x Respect x Mufaq ox) van fokker A.A. Baas uit Maasdijk kreeg het kampioenslint. Deze vos uit Peggy van Vreeburch heeft ras en elastische bewegingen.

Pony’s
Jan van Beek, juryvoorzitter van de pony’s, was na afloop van de keuringsdag het meest positief over de veulens die hij in Lunteren mocht beoordelen met zijn team. “Het waren er niet veel, maar het overgrote deel kon met een eerste premie gewaardeerd worden. Ze waren goed genoeg van kwaliteit, net als de Register A veulens.

Veulenkampioen werd Safira, een dochter van Don Ducky C-Two (v. FS Don’t Worry) die dezelfde middag de KNHS Divoza selectiewedstrijd won. Het palominokleurig merrieveulen, door C.W.A. Broers in Oisterwijk gefokt uit de keurmerrie Amira (Krimh ox x Casper), galoppeert wat strak en vlak maar draaft met veel tact en ruimte en ze gebruikt haar iets zware hals goed.

In de kampioenskeuring versloeg Safira de hengstveulens Kingston (Kasanova van Klaverborch x Sandokan’s Leonardo x El Beauty) van J.C.M. Keuninx uit Udenhout en Don Diago van ’t Molenbosch (Don Ducky C-Two x Gomel ox x Conquistador) van Ruud Sanders uit Liempde.

Bij de ponyveulens Register A kregen alle acht een eerste premie. De koppositie werd geheel terecht ingenomen door de rijtypische Cream on Top (FS Champion du Luxe x Blyton x Casper) van fokker A.G. op ’t Hoog uit Moergestel.

Titels

Het enige jaarling werd automatisch jeugdkampioen maar wel met een eerste premie: de grootramige bruinschimmel Melby ZH (First Stayerhof’s Ramzi x El Beauty x Ismar) van A.T. Langeveld. Haar moeder Marli won al diverse en nam nu ook deel uit van de kampioenskeuring, die gewonnen werd door Cezana van ’t Molenbosch (Vlegel x Gomel ox) van Ruud Sanders.  “Doorslaggevend was de combinatie van zowel type als beweging”, liet jurylid H. Rotteveel weten.

De rijtypische Cezana beweegt met een goede ruimte en tact, maar klom er niet zo in als wat Dailonka (FS Don’t Worry x Scapino BB x Atleet) deed. Deze geweldig dravende merrie, die over veel schoudervrijheid beschikt, kon de strijd niet winnen vanwege haar voorvoeten. Later nam de merrie van H.M. Melis uit Stevensbeek revanche door de zadelrubriek te winnen. Bij de rijpaarden was de koppositie in de zadelrubriek voor de sterruin Kenturio Eros Kentucky II (Kentucky x Aester El Nino) van P. Piekema uit Nieuwegein.

Verder nam Izzy du Bois (Di Caprio du Bois x Golden Moonlight x Ismaël) van T. Claus uit Volkol deel aan de kampioenskeuring voor D-pony’s. De valk, gefokt door Van den Bosch in Herwen, was het kopnummer van de vierjarige en oudere merries voor stamboekopname.

Stamboekopname pony’s

Alle vier pony’s voor stamboekopname kregen een eerste premie. Daaronder de kampioen van de E-pony’s, Evita (Saporos ox uit Shakira ster van Remiro x Samber) van Ben van Elferen uit Arnhem. De bruine merrie heeft een sterke bovenbouw, voldoende uitstraling en ruim voldoende kracht in beweging.

In het kampioenschap voor E-pony’s versloeg stermerrie Evita de bruine Safira (Isarco x Yasri x El Khafif ox) van G.F.I. Klein Hulse uit Eefde. De rassige halfzus van Z2-dressuurpony Jip komt uit de fokkerij van Toon Meenink.

KNHS/Divoza wedstrijd
In de KNHS/Divoza competitiewedstrijd werd de rubriek bij de vier- en bij de zesjarige pony’s gewonnen door twee NRPS’ers. Claartje van Andel en Trudi Houwen gaven de vierjarige goedgekeurde palominohengst Don Ducky C-Two DVB (FS Don’t Worry x FS Champion du Luxe) met Anouk Strikkers maar liefst 91,5 punten met viermaal een 9 en voor de draf en exterieur zelfs een 9,5. “Een pony met zo ontzettend veel lossigheid. We konden geen smetje ontdekken en de presentatie was super”, vertelt Claartje van Andel.
Tweede met 83,5 punten werd de NRPS-pony Haciënda’s Free Vip (First Stayerhof’s Ramzi H x Kraneveld’s Kadanz), voorgesteld door Cheyenne van Gog. De galop werd met een 9 beloond.
Beste zesjarige pony was de NRPS’er Cezaro CWS (Painted Black II x Murano), die met Laura Hoogstraten uitkwam op 89 punten. “Een heel goed gereden pony met negens voor alle basisgangen. Hij heeft heel veel aanleg en kan volgens ons nóg hoger scoren als hij op het juiste moment de juiste motiverende hulp krijgt van zijn amazone.”

Hoefslag/Wendy Scholten

Foto: Wendy Scholten

Vergelijkbare artikelen

Reacties