Slachterij Van Hattem blijft nog open

Slachterij Van Hattem blijft nog open

0 41

Slachterij Van Hattem BV in Dodewaard blijft in elk geval nog een paar dagen open. In die tijd bestudeert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit NVWA de door de slachterij ingeleverde papieren over de herkomst en verwerking van vlees, zo heeft een woordvoerster van de dienst maandag gezegd.

In opspraak

De Dodewaardse slachterij kwam vorige week in opspraak nadat de NVWA had bekendgemaakt dat er mogelijk was gesjoemeld door paardenvlees te mengen in pakketten rundvleessnippers. De slachterij zou ook meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister bleek en bovendien was uit de bedrijfsadministratie niet af te leiden waar dat paardenvlees was gebleven.

De NVWA dreigde de erkenning van het slachthuis vanaf maandag te schorsen. Het bedrijf mag dan ook niet meer slachten. ‘De papieren waarom is gevraagd zijn ingeleverd. We hebben een paar dagen nodig om alle gegevens te controleren’, liet de woordvoerster van de NVWA weten.

Slachterij Van Hattem zei vorige week dat de NVWA niet over alle gegevens beschikte en daarom verkeerde conclusies had getrokken.

Brief

Uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) naar de Kamer stuurde, blijkt dat er langer problemen zijn bij het bedrijf. In de afgelopen drie jaar ontdekte de NVWA vaker onregelmatigheden, waarna in 2013 boetes en een last onder dwangsom zijn opgelegd.

Sinds 18 december staat de slachterij onder verscherpt toezicht en mag er alleen worden geslacht onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA.

Vorige week heeft de NVWA ruim 690 ton vlees van het bedrijf in bewaring genomen. Ook houdt de dienst nu permanent toezicht op de afvoer van vlees dat sindsdien is geslacht.

Van Hattem Vlees BV verwerkt volgens eigen opgave 500 tot 600 runderen per week, 400 tot 500 lammeren en 1000 tot 1500 geiten. Het geitenvlees is voornamelijk voor de exportmarkt. Rund en lam gaan naar horecagroothandels en luxe slagerijen.

Paardenvlees is veel goedkoper dan rund- en lamsvlees. Eerder kwam een Noord-Brabants bedrijf al in opspraak door het bijmengen van goedkoper paardenvlees in rundvleesproducten.

Hoefslag/Nu.nl

Reacties