Wie trekt de kar?

Wie trekt de kar?

0 6021
daniel mosterdijk

Niet zomaar elke auto kan voor een beladen paardentrailer. Daarom een overzicht van tien van de meest praktische, duurste, dikste, ‘groenste’ én gelukkig ook voordeligste wagens, die de kar kunnen trekken…

Een goede trekauto voor de paardentrailer is erg belangrijk. Met een beladen trailer hangt er immers een flinke massa achter de auto, alles bij elkaar opgeteld kom je zo op 1500 kilo. Daarbij komt dat paarden vanwege hun hoge zwaartepunt en onverwachte bewegingen een lastige ‘lading’ zijn. Een trekauto die sterk genoeg is voor de trailer is dus niet voldoende, hij moet ook voldoende gewicht in de schaal leggen om de bewegingen van de trailer partij te bieden. Daarnaast speelt de omgeving waar je komt een rol. Sta je alleen maar op verharde parkeerplaatsen dan is tweewielaandrijving voldoende; op (nat) gras en in de modder komt vierwielaandrijving van pas…

Een geschikte trekauto die je tegenkomt in Dossier Vervoer, is de lekker gewone statusloze superbus, de Volkswagen Transporter 2.0 TDI. Van deze allemansvriend staat sinds kort de zesde generatie bij de dealers. Grappig is dat niemand je met de nek aankijkt als je met een ‘Volkswagen-bussie’ komt voorrijden. De Transporter is misschien wel de meest statusloze auto die er te koop is. En dat is een compliment Als je de bus bedrijfsmatig kunt aanschaffen rijd je voor nog geen € 18.000 in een kloeke trekauto met zes kuub (!) laadruimte.

BMW X5 xDrive 40e

Maar heb je een dik gevulde portemonnee en gaat je voorkeur uit naar een chique wagen voor je gestroomlijnde trailer, dan is de BMW X5 xDrive 40e een goede optie. Deze plug-in hybrid heeft een viercilinder benzinemotor én een elektromotor. Je laadt hem thuis (of op stal natuurlijk) op aan het stopcontact. Je kunt de eerste kilometers volledig elektrisch rijden. Benut je het maximale trekgewicht van 2.700 kg, dan zal de brandstofmotor al snel bijspringen. Kost zo’n € 81.000, maar dan heb je ook wel een echte Duitse degelijke met zeer goede looks.

Zomaar twee voorbeelden uit het aanbod van ‘sterke trekkers’. De overige acht, waaronder betaalbare exemplaren, maar ook echte elite-wagens, vind je mét specificaties in Dossier Vervoer, dat deze maand in Hoefslag zit.

 

Tekst: Paul Cnossen

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties