Trekpaard verdrinkt in waterbak

Trekpaard verdrinkt in waterbak

0 410
Trekpaarden
Trekpaarden

Celine van de Voshoek, de achtjarige trekpaardmerrie van het vierspan van menner Tom Stokmans uit Gooreind-Wuustwezel, is op pinkstermaandag verdronken in de waterhindernis tijdens een menwedstrijd voor trekpaarden in Steenhuffel. Het paardendrama hakt er diep in bij Daniella Werrens (41) en Tom Stokmans (36). Het Nederlands trekpaard Celine was de oogappel en de leidster van hun zeskoppige kudde. Op pinkstermaandag was het koppel afgereisd naar de terreinen van de stoeterij Diepensteyn van Palm in Steenhuffel. Celine is het linker voorpaard op de foto.

Ondiep water

Tom Stokmans startte ongeveer rond de middag. Alles liep prima, tot hij zijn vierspan, door de waterbak stuurde. ‘De snelheid lag helemaal niet hoog, maar een stap te veel opzij is snel gezet. Celine moet op de betonnen rand gelopen zijn en is er naast geschoten. Omdat ze vooraan vasthangen, heeft ze Zilke meegetrokken en die is bovenop haar gevallen, met haar voorbenen over de hals van Celine. Alles ging razendsnel. De grooms zijn direct van de koets gesprongen om Zilke van Celine af te sleuren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met een kolos van 850 kilo. Ze zeggen soms dat mensen in tien centimeter water kunnen verdrinken. Dat kan dus ook bij een paard… Celine is in minder dan een minuut verdronken in water van nog geen halve meter diep. Haar lijf was nog boven. Vermoedelijk hebben de zware kneuzingen door het gewicht van Zilke haar dood bespoedigd. Toen we haar hoofd boven water hielden, was het al te laat.’

Favoriet paard

Elke woensdag komen mensen met een verstandelijke beperking de trekpaarden borstelen en berijden bij de familie Stokmans. Celine was met haar gouden karakter een van de favorietjes. ‘Ik weet niet hoe ik het die mensen straks moet vertellen…’, aldus Stokmans.

Gazet van Antwerpen/Hoefslag

Reacties