Tips & trics voor paarden met een mijtenallergie

Tips & trics voor paarden met een mijtenallergie

Het mijtenseizoen bij paarden is weer begonnen. Nu het kouder wordt, zoeken de mijten de warmte op bij paarden. Hierbij zijn de kootholtes de favoriete nestelplek. Vandaar dat je paarden met een mijtenallergie vaak ziet stampen en/of bijten in de benen. Heb jij een paard met mijtenallergie? Lees dan in dit artikel hoe je irritatie van mijten kunt voorkomen.

Diagnose mijtenallergie

Een mijtenallergie kan doormiddel van een microscopisch onderzoek eenvoudig worden vastgesteld door een dierenarts. Vertoont je paard symptomen van een mijtenallergie? Laat dit dan vaststellen door een dierenarts. Er zijn namelijk veel andere oorzaken van stampen en jeuk dan mijten zoals bijvoorbeeld voedselintolerantie, rasp en huidproblemen. Is de uitkomst van het microscopisch onderzoek positief? Lees dan hieronder hoe je de problemen met mijten in het winterseizoen kan beperken.

Zo voorkom je mijten bij paarden

1. Begin op tijd met behandelen
Het allerbelangrijkste bij een allergisch paard voor mijten is dat je de eerste mijtenbeet voorkomt. Wanneer je pas begint met behandelen als je paard al symptomen vertoont, dan ben je meestal te laat en is het moeilijk om nog helemaal er vanaf te komen. Daarom is het zaak om preventief te behandelen. Dit doe je door eind oktober, begin november te beginnen met bijvoorbeeld het voeren van Finecto+ Horse. Dit maakt het bloed van mijten onverteerbaar en zorgt ervoor dat ze geen nieuwe eitjes in de vacht kunnen leggen. Mijten hebben namelijk bloed nodig om zich te kunnen voortplanten. Zonder bloed of onverteerbaar bloed kunnen ze geen eitjes leggen. Zo hou je de mijten onder controle.

2. Vergeet niet de omgeving (andere paarden en harnachement)
Mijten vestigen zich niet alleen op het paard zelf, maar ook in de omgeving op andere paarden en in het harnachement. Staat je paard in een kudde of op een grote pensionstal? Behandel dan alle paarden en niet alleen het paard met mijtenallergie. Dit omdat de andere paarden drager kunnen zijn zonder symptomen te voorkomen. Een probleem met mijten kan je dan alleen verhelpen door alle paarden te behandelen.

Daarnaast zijn mijten gemakkelijk overdraagbaar via het harnachement (zadeldekje, singelbontje, borstels en dekens). Gebruik voor een paard met mijtenallergie aparte spullen en deel die niet met andere paarden. Hoe lager je de druk van mijten houdt, hoe beter.

3. Let op suikers
Er lijkt een verband te zijn tussen suikers en de mate van gevoeligheid voor een mijtenallergie. Het is daarom aan te raden om een paard met mijtenallergie suikerarme voeding te geven. Suikers zitten niet alleen in krachtvoer, maar ook in ruwvoer. Ook je ruwvoer kan je eenvoudig laten checken doormiddel van een ruwvoer scan.

4. Controleer je paard regelmatig op korsten en schilfers
Korsten en schilfers op de benen van paarden kunnen een indicatie zijn van een besmetting met mijt. Vooral bij paarden met veel behang is dit het geval. Controleer elke poetsbeurt de huid op de benen. Als je korsten of schilfers ziet ben je eigenlijk al te laat. Begin dan zo snel mogelijk met behandelen. Aan te raden is om de benen in te sprayen met Finecto+ Protect en het voedingssupplement van Finecto+ Horse door het voer te mengen.

5. Hou de weerstand van je paard op peil
Een mijtenallergie heeft verband met de weerstand en doorbloeding van een paard. Zorg daarom dat de weerstand van je paard op peil is. Een product zoals Finecto+ Horse zal ook enkel goed werken als het paard goed zijn afvalstoffen kwijt kan en een goede doorbloeding heeft.

Finecto+ Horse winnen

Via de Hoefslag Facebookpagina verloten wij vijf potten Finecto+ Horse ter waarde van €42,95! Heb jij een paard met mijtenallergie? Doe mee met de winactie en start op tijd met behandelen. Naar de winactie op onze Facebook pagina.

Vergelijkbare artikelen

Reacties