Onderzoek: ‘Tien meter tussen voerbakken vermindert voernijd’

Onderzoek: ‘Tien meter tussen voerbakken vermindert voernijd’

0 63
Ruwvoer

Het voer tien meter uit elkaar leggen zorgt voor minder voernijd, zo was de conclusie van Braziliaanse onderzoekers. Het onderzoeksteam varieerde de afstand tussen de voerbakken, de hoogte en het aantal dat ze de paarden voorzette om te zien wat het effect was op voernijd, agressief gedrag onder voertijd. Dat uit zich vooral in het plat leggen van de oren en in mindere mate in happen en trappen naar elkaar.

In het Journal of Equine Veterinary Science werd uitgelegd hoe het team van Caroline Maia te werk ging. De acht paarden die gebruikt werden voor de studie werden geobserveerd gedurende verschillende voerbeurten. In de eerste fase van het onderzoek hadden ze geen ervaring met het gevoerd worden in een groep. In de tweede fase, toen de sociale verhoudingen duidelijk gemaakt waren, werd het experiment herhaald; de groep paarden werd gedurende een half uur tijdens het voeren bestudeerd. De conclusie van het team luidde dat wanneer het voer voorgezet werd op een afstand van tien meter, in een voerbak van 71 centimeter, in beide fases er minder geschopt werd naar elkaar.

In het begin vond het team dat een ruimte van tien meter, voerbakken op de grond en 1,5 voerbak per paard resulteerde in minder voernijd. In het tweede stadium echter was het effect van de uit elkaar geplaatste bakken hetzelfde, maar bleek het aantal en de hoogte van de voerbakken van belang: een gevolg van de invloed van de sociale verhoudingen.

Maar of de paarden elkaar nu goed kenden of niet, de afstand van tien meter bleek cruciaal. De kennis kan worden gebruikt om het paardenwelzijn te verbeteren.

Samenvatting van ‘Feeding time and agonistic behaviour in horses: influence of distance, proportion and height of troughs’ in het Journal of Equine Veterinary Science.

Horsetalk/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties