Talloze bedrijven (ver)kochten ‘fout paardenvlees’ van Willy Selten

Talloze bedrijven (ver)kochten ‘fout paardenvlees’ van Willy Selten

0 2033

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alsnog openbaar gemaakt wie allemaal fout vlees heeft gekocht bij groothandel Selten uit Oss. Op de lijst staan in totaal een kleine 1800 directe en indirecte afnemers. Het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten kwam waarschijnlijk ook bij talloze bedrijven in Brabant terecht, waaronder vleesgroothandels, restaurants, cafetaria’s en slagerijen. Foodwatch had om de lijst gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf Foodwatch vorige maand gelijk.

Alle 1800 afnemers die op de lijst staan, hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze daadwerkelijk paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel.  Op de lijst staan veel Brabantse restaurants zoals Sumo en De Colonie in Breda, De Bengel en De Vooruitgang in Eindhoven, De Blauwe Lotus in Den Bosch, hotel-restaurant De Parel en Boshuys De Hermitage in Oisterwijk, Amigos in Roosendaal, Nieuw Pom Lai in Sint-Michielsgestel, Napoli in Bergen op Zoom en vestigingen van Popocatepetl in Eindhoven en Breda. Ook supermarktconcerns Jumbo in Veghel en Spar in Waalwijk hebben indirect vlees van Selten afgenomen, blijkt uit het document.

Groothandel Sligro in Veghel staat eveneens op de lijst, maar woordvoerder Wilco Jansen zegt in een reactie tegen Omroep Brabant dat het nooit vlees van Selten heeft verkocht.  “Wel is het zo dat we een leverancier van lasagne hadden die zaken deed met Selten. Omdat hij niet kon garanderen dat er geen paardenvlees in de lasagne zat, is de hele partij teruggehaald door die leverancier”, aldus Jansen. Ook veel slagerijen worden genoemd in de lijst, waaronder keurslagerij Van de Schoot in Vught, Eijsvogels in Oss, Ketelaars in Moergestel, Pennings in Veghel en Hendriks in Tilburg.

Grootschalige fraude met vlees

Willy Selten werd in april 2015 veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor grootschalige fraude met vlees. Hij verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was. Het vlees werd onder andere verwerkt in hachee, gehakt, hamburgers, runderrookvlees, salami, bitterballen, rundvleessalades, tomatensoep, carpaccio en saucijzenbroodjes. Het vlees van de vleesverwerker kwam bij ruim duizend restaurants, winkels en slagers terecht. Vijftig miljoen kilo vlees moest uit de handel worden gehaald. Het bedrijf van Willy Selten ging failliet.

Consumenten werden niet ingelicht, stelt Foodwatch. Ze probeert al sinds april 2013 de relevante informatie boven tafel te krijgen. Foodwatch spande eerder een rechtszaak aan voor een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van  Selten terecht was gekomen. welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen.

Klik hier voor de lijst.

Bron: Omroep Brabant

Foto: ANP

Reacties