Symptomen hersenschudding ernstiger bij vrouwen

Symptomen hersenschudding ernstiger bij vrouwen

0 212
paard-gerelateerde verwondingen
foto: Remco Veurink

Terwijl paardensporters zich opmaken voor de International Helmet Awareness Day (1 augustus), laat Amerikaans onderzoek nieuw licht schijnen op hersenschuddingen. Uit een recente studie blijkt dat, hoewel het effect van een hersenschudding bij mannen of vrouwen geen onderscheid kent, vrouwen vaker de klassieke symptomen en meer last hebben van de gevolgen dan mannen.

148 atleten uit elf verschillende sporten werkten mee aan het onderzoek. Daarbij werden leermodules en verwerkingsmethodes gebruikt om de mogelijkheden van het brein te analyseren. Daarbij werd ook de concentratie en het reactievermogen van het brein getest. Van de deelnemers was 45% vrouwelijk, 51% speelde een contactsport en 24% kreeg onlangs te maken met een hersenschudding. Gemiddeld werd een percentage van 0,3 hersenschudding per persoon gemeten, variërend van nul tot vier hersenschuddingen. Bij beide geslachten kwam het letsel even vaak voor, zelfs bij het percentage dat een contactsport uitoefent.

Alle vrouwen vertoonden echter sterkere en zwaardere symptomen, waarbij de cognitieve prestaties zwakker bleken dan die van de mannen. De vrouwen vertoonden gemiddeld 1.5% meer symptomen en scoorden drie punten hoger op de scorelijst van lichte tot zware hersenschuddingen. Ook lag de gemiddelde reactiesnelheid van de vrouw 19 miliseconden lager dan die van de man en bleek de snelheid, concentratie en het geheugen maar liefst zeven procent lager dan bij het andere geslacht.

‘Er is meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen en te begrijpen waarom vrouwen slechter presteren na een hersenschudding. Dit is echter een zeer interessant resultaat voor atleten, coaches en dokters,’ aldus studiewoordvoerder Kathryn O’Connor. ‘Het feit dat de cognitieve vaardigheden bij beide geslachten niet aangetast lijken, moet een geruststelling zijn voor de atleten die te maken hebben gehad met een hersenschudding en zich zorgen maken over klachten op latere leeftijd.’

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties