Succesvol op vreemd terrein

Succesvol op vreemd terrein

0 1856

Thuis heb je je paard goed voor elkaar, maar op vreemd terrein is er weinig meer te zien van de vele uurtjes training. De vraag is of hem dat zit in karakter of training. En is er ruimte voor verbetering? Jazeker, zegt gedragsdeskundige Janina van der Drift in de nieuwste editie van Hoefslag.

Het paard heeft een uitstekend langetermijngeheugen. Een gevolg hiervan is dat het van elke gebeurtenis de exacte details onthoudt en niet meteen generaliseert. Dat betekent dat het tijdens de training niet alleen de door de ruiter gewenste beweging of oefening aanleert, maar ook de visuele kenmerken van de omgeving in zijn geheugen opslaat. Een jong paard dat bevestigd lijkt in de binnenbaan kan hierdoor alle training vergeten, zodra het in de buitenbaan gereden wordt. Of het springt de hindernissen thuis foutloos, maar weigert op concours. Vaak denken ruiters dat dit onwil van het dier is, maar dat is niet zo. Het paard heeft daadwerkelijk moeite zich de training te herinneren.

Als je van plan bent op concours te gaan, spreekt het voor zich dat je de proef een keer thuis hebt geoefend of een parcours met de gewenste hoogte al hebt gesprongen. Maar er zijn nog meer belangrijke elementen om in de voorbereiding mee te nemen, voor de daadwerkelijke vuurdoop.

Vijf keer oefenen

Ten eerste is het handig om op verschillende locaties te testen of de reacties van het paard op de hulpen nog hetzelfde zijn als thuis. Uit onderzoek blijkt dat het paard hiervoor vijf verschillende ervaringen nodig heeft. Een eventingruiter kan dus pas met enige zekerheid zeggen dat zijn paard een waterbak gaat springen als het al vijf exemplaren heeft gesprongen. Daarbij is het van belang om per situatie niet te veel tegelijkertijd te veranderen en ervoor te zorgen dat er een gemeenschappelijke deler is. Zo begint het paard makkelijker een rode draad tussen de situaties te herkennen.

Meer lezen over dit onderwerp? Het artikel ‘Succesvol op vreemd terrein’ vind je terug in het septembernummer van Hoefslag.

 

Tekst: Janina van der Drift

Foto: Remco Veurink Photography

Vergelijkbare artikelen

Reacties