Studie focust op mondbacteriën bij paarden

Studie focust op mondbacteriën bij paarden

0 132

Uit Brits en Nederlands onderzoek is gebleken dat de samenstelling van mondbacteriënbij paarden met een goede of slechte gezondheid drastisch kan verschillen.

Equine Periodontal Disease is een pijnlijk probleem. In een ernstige vorm: periodontitis, kan het zelfs leiden tot tandverlies. De oorzaak van dit probleem is nog altijd een raadsel, hoewel steeds meer veterinairen zich bewust zijn van deze ziekte.

Onderzoeksresultaten

Dr. Marcello Pasquale Riggio en zijn collega’s verzamelden DNA monsters om de bacteriële samenstelling in kaart te brengen. Tandplakmonsters van 24 paarden met periodontitis werden verzameld. Daarnaast werden ook monsters van gezonde paarden afgenomen. Bij de laatstgenoemde controlegroep bleken de bacteriën Gemella en Actinobacillus dominant, terwijl de zieke paarden een grotere diversiteit kenden en bij hen vooral de bacteriegroepen Prevotella en Veillonella hoogtij vierden.

Volgens de onderzoekers bepalen Gemella en Actinobacillus voor een groot gedeelte de normale gezondheid van de mond. Aanverwante bacteriën van de Gemella groep, worden ook geregeld aangetroffen op het oppervlakte van de menselijke tong. Actinobacillus equi is geregeld aanwezig rond de tanden van een gezond paard.

Meer onderzoek nodig

‘Omdat er nog geen enkele ander diepgaand en gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek naar de orale bacteriële huishouding in de paardenmond is uitgevoerd, is de kans zeer aannemelijk dat veel bacteriën bij zowel een gezonde mondflora als bij paarden met problemen als periodontitis worden aangetroffen.’

De studie gaat verder, waarbij de onderzoekers zich richten op bacteriën die actief zijn bij de ontwikkeling van tandvleesziekten.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties