Veel stress zwaarder dan fysieke training

Veel stress zwaarder dan fysieke training

stress

Het paardenlichaam heeft meer te verduren bij zware stress dan bij fysieke inspanning. Wetenschappers hebben ontdekt dat er meer negatieve metabolische veranderingen waargenomen worden als het paard blootstaat aan [veel] stress.

Arbeid of stress

De Oekraïense onderzoekers namen van een controlegroep óf na arbeid óf na het ondergaan van stress bloed af om zo de stofwisseling te controleren. De twaalf renpaarden werden af en toe gebruikt voor wedstrijden, maar over het algemeen om juniorruiters te leren rijden en werden daarnaast gereden door mensen die van allerlei niveau waren. Voordat er bloed werd afgenomen hadden de paarden een bepaalde rustperiode gekregen na de training.

De stress bestond uit het ‘aanwezig zijn’ op drukke evenementen, waarbij grote groepen mensen waren en waar luide muziek te horen was.

Bloedonderzoek

De wetenschappers onderzochten het bloed op biochemische factoren zoals de (mate van) aanwezigheid van
onder andere eiwitten, ureum, creatine, urinezuren, glucose, cholesterol, triacylglycerol en calciumlactaat. Door beide bloedmonsters te vergelijken konden beide onderzoekers zien wat de gevolgen zijn van arbeid en van zware stress op het paardenlichaam.

Bepaalde stoffen worden enkel of in hogere mate aangemaakt als het dier meer stress ervaart, de onderzoekers zagen dan ook een sterke verhoging van urinezuur na de evenementen. Urinezuur is een antioxidant en vangt vrije radicalen. Een te hoge dosis is schadelijk voor het lichaam, omdat het kan kristalliseren. De concentratie na arbeid steeg met 8,6%, na de stress steeg het met 55,1%. In de levercellen werden tevens meer veranderingen waargenomen bij stress, bepaalde stoffen kwamen zelfs boven een acceptabele norm terecht. Volgens de wetenschappers houdt dit in dat de stress een groter negatief effect heeft dan arbeid.

Wennen

Voor de toekomst houdt dit in dat trainers hier rekening mee dienen te houden en het paard beter dienen voor te bereiden op stresssituaties, zodat het dier langer de tijd krijgt om te wennen aan bepaalde situaties waardoor het lichamelijk minder stress zal ervaren.

Het hele artikel kun je hier lezen

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties