‘Stress cruciale factor bij overtollig mestwater’

‘Stress cruciale factor bij overtollig mestwater’

0 732

Stress zou wel eens een cruciale factor kunnen spelen bij te waterige mest. Dit suggereren Duitse onderzoekers. Paarden met dit probleem hebben weliswaar een normale stoelgang, maar toch loopt er geregeld mestwater uit de anus. Voorheen werd aangenomen dat de oorzaak ten grondslag ligt aan parasieten, allergie voor bepaald ruwvoer of bij gebitsproblemen. Onderzoekers aan de Faculteit van München hebben hier echter geen bewijs voor aangetroffen.

Door middel van een enquete werden 42 eigenaren van paarden met waterige mest ondervraagd. Daarnaast werd van ieder paard een mestmonster en bloed afgenomen om parasieten uit te sluiten. 37 van deze paarden werden in kuddeverband op het land of in stal gehuisvest.

Opvallend genoeg bleek het vooral te gaan om paint ruinen die laag in rang staan. ‘40% van de paarden met overtollig mestwater leek het laagste in de rang te staan op de dominantieladder van de kudder,’ aldus een woordvoerder van het onderzoek. Daarnaast verdedigde 62% van deze dieren haar voedsel niet. Uit de mest- en bloedmonsters werd geen bewijs voor parasieten aangetroffen. Het lijkt er dan ook op dat waterige mest te maken heeft met een verhoogd stressniveau.’

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties