Strepen van zebra zijn er niet voor de camouflage

Strepen van zebra zijn er niet voor de camouflage

0 376

Zebrastrepen dienen niet ter camouflage. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. Volgens hun studie hebben de roofdieren de zebra’s al lang en breed geroken eer ze de bekende zwart-met-witte paardachtigen zien. Het idee dat zebra’s strepen hebben zodat ze individueel moeilijker te herkennen zijn klopt niet. ‘Het is een hypothese gezien vanuit een menselijk oogpunt.’ Een aanvullende theorie hield in dat in beboste gebieden de zwarte strepen van de zebra op boomstammen leken en de witte strepen het weerkaatsen van het licht nabootste.

De onderzoekers hebben een aantal studies gedaan waarbij de afstand tussen leeuwen en hyena’s versus hun zicht op hun prooi beoordeeld werd. Via speciale gefilterde beelden werd gekeken hoe zebra’s vanaf die afstand al dan niet herkend worden. Deze beelden werden gedurende de dag een aantal keer opnieuw bekeken. De beelden werden ook blootgesteld aan diverse soorten licht, om te beoordelen wat de maximale afstand is waarop de roofdieren (leeuw en hyena) de strepen kunnen herkennen. Van deze dieren is bekend wat een visuele capaciteit is.

Zicht

Daaruit bleek dat mensen de zebra’s individueel herkennen binnen 50 meter (daglicht) en 30 meter (avondschemer), maar dat de roofdieren dat op die afstand nog niet doen. Voor maanloze nachten kan haast geen enkel dier, inclusief de mens, de zebra herkennen bij een afstand van meer dan 9 meter. In open gebieden, waar zebra’s zich het meest ophouden, kunnen leeuwen de contouren van een zebra evengoed herkennen als dat van een waterbuffel of een rooibok.

De neus van de roofdieren heeft de geur reeds opgepakt buiten de afstand waarop de roofdieren een zebra individueel herkennen. Het idee dat zebra’s strepen hebben zodat ze in hun omgeving of kudde opgaan en daardoor veilig zijn voor roofdieren is dus onjuist.

Herkenning

Waar de strepen dan wel voor dienen is nog niet duidelijk. Sociale doeleinden lijken uitgesloten. Uit het onderzoek komt geen bewijs naar boven waaruit blijkt dat zebra’s elkaar aan de hand van de strepen vanaf een bepaalde afstand beter of sneller herkennen. Zebra’s zijn wel in staat om individuele zebra’s eerder te herkennen dan hun prooidieren. De onderzoekers merken hierbij op dat dieren verwant aan de zebra, maar streeploos zijn, eveneens zeer sociaal zijn en in staat zijn om dieren individueel ter herkennen.

Uit een eerder onderzoek bleek dat de zebra’s met hun strepen wel een evolutionair voordeel hebben op het gebied van vliegen. Bepaalde soorten vliegen bijten zebra’s minder.

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: Wikipedia

Reacties