Staaroperatie succesvol op lange termijn

Staaroperatie succesvol op lange termijn

0 574

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 25% van de paarden die een bepaald soort staaroperatie hebben ondergaan nog steeds goed zicht hebben na twee jaar.
‘Een operatie aan staar kan nuttig zijn voor veel veulens en paarden die aan een erfelijke vorm van staar lijden of door een andere oorzaak zoals een trauma, uveïtis (oogontsteking) ERU blind geworden zijn’, aldus Dennis Brooks, professor Oogheelkunde voor dieren aan de Universiteit van Florida.

Staar of cataract is een oogaandoening waarbij de lens van het oog steeds troebeler wordt. Hoe erger de staar, hoe minder het paard ziet. Er is geen behandeling voor staar, behalve een operatie. Bij paarden of veulens die niet meer normaal kunnen functionren wordt vaak voor een operatie gekozen. De techniek die Brooks bij voorkeur toepast bij staaroperaties heet ‘phacoemulsification’, waarbij de chirurg ultrasone golven gebruikt om het aangetaste deel van de lens los te maken van het oog waarna deze weggezogen wordt.

Hoewel paarden het na een operatie over het algemeen op de korte termijn goed doen, is er over de lange termijnresultaten niet veel bekend. Brooks en zijn team hebben daarom de dossiers van 95 paarden die zo’n operatie ondergaan hebben, bekeken. 95% van de geopereerde paarden kreeg het zicht terug als gevolg van de operatie. Iets meer dan een kwart van de paarden kon nog steeds goed kijken na minimaal twee jaar.

‘Een veelbelovend resultaat’, aldus Brooks. ‘Dat een paard weer redelijk kan zien vergroot zijn eigen én onze veiligheid. De veiligheid van paardrijden is voor een deel gerelateerd aan de mate waarin een paard kan zien.’

Het onderzoek naar staaroperaties is gepubliceerd in ‘Veterinary Ophthalmology’.

The Horse/Hoefslag

Reacties