Spierherstel past zich aan naar bioritme

Spierherstel past zich aan naar bioritme

0 283

Een Ierse studie wijst uit dat de tijd van trainen effect heeft op het bioritme van paarden. Deze dieren zijn, net als mensen, overdag wakker. Dit betekent dat de biologische processen de spieren ’s nachts helpen herstellen omdat het paard dan minder beweegt en meer rust. Diverse spiergenen zijn eveneens betrokken in de 24-uurscyclus dat zich coördineert met de uren zonlicht en duister. Deze cyclus draagt bij aan de mentale conditie, het metabolisme en het gedrag van een individu.

Tijdens de studie werden zes volbloedmerries gedurende een jaar in een weiland gezet. Zij kregen geen gestructureerd trainingsprogramma opgelegd. Tijdens het begin van de studie werden er iedere vier uur diverse biopten van de spieren afgenomen. Na acht weken kregen de paarden iedere dag, aan het eind van de morgen, 20 minuten beweging.

Genen, gerelateerd aan het spiermetabolisme, werden vergeleken. Tijdens de periode met training bleek dat de genen 24 uur constant bleven en ’s nachts niet in ruststand gingen. Na acht weken oefeningen kwam hier verandering in: de genen herstelden zich tijdens de nachtperiode. Dit betekent volgens de onderzoekers dat het bioritme zichzelf had aangepast aan het trainingsschema van het paard on zo optimaal te kunnen presteren op de tijden dat dit van het dier werd gevraagd.

Hoefslag/Equinews

Reacties