Soort zetmeel beïnvloedt microbiotica darmen

Soort zetmeel beïnvloedt microbiotica darmen

0 138

Het soort zetmeel is van invloed op de darmflora van het paard. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zetmeel in haver beter wordt verteerd dan zetmeel in mais. Dertig paarden werden gedurende een periode gecontroleerd gevoerd. De eerste twee weken kregen alle dieren het te onderzoeken voer door elkaar gemixt. De laatste twee weken kregen zij een specifiek dieet, waarbij ze alleen hooi, mais met weinig of veel zetmeel of haver met veel of weinig zetmeel kregen. De hoeveelheid zetmeel in het voer werd geleidelijk opgehoogd.

Na beide periodes werden de uitwerpselen van de dieren onderzocht. De onderzoekers keken naar de samenstelling ervan en de microben omgeving.  Uit dat onderzoek blijkt dat zetmeel uit haver voor een betere darmflora zorgen. Het zorgde voor een toename van onder andere de lactobacillus. Alle soorten lactobacillus zijn in staat om suiker om te zetten in melkzuur. De bacterie helpt bij een paard om onder andere gras te verteren.

Uit eerder onderzoek bleek dat zetmeel in het algemeen de darmflora beïnvloeden. Uit dit onderzoek blijkt dat de bron van het zetmeel van belang is bij de mate van beïnvloeding.

Klik hier voor het compleet Engelstalig onderzoek

Foto: Remco Veurink

Reacties