Sommige rassen gevoeliger voor insulineresistentie

Sommige rassen gevoeliger voor insulineresistentie

0 49
shetlander pony shetlandpony

Ondanks jarenlang onderzoek is het nog altijd onduidelijk waarom sommige paarden gevoeliger zijn voor insulineresistentie dan anderen. Een groep Australische wetenschappers kwam onlangs tot de conclusie dat dit te maken heeft met een erfelijksheidsfactor.

Er bestond al enige tijd het vermoeden dat sobere rassen en zwaardere rassen meer risico lopen op het ontwikkelen van insulineresistentie. Vaak gaat het om dezelfde groep die ook snel laminitis oplopen. Tijdens een studie werd een groep paarden op exact dezelfde manier gevoerd en kregen daarnaast nog zowel orale glucose en via een infuus glucose toegediend. Iedere zes uur werden er bloedmonsters verzameld en het glucose en insulinegehalte getest. Een groep Standardbreds leek minder insuline nodig te hebben en het duurde bij hen dan ook minder lang voor het glucoseniveau weer op basisniveau zat. Bij PRE’s en pony’s werd een groter gehalte insuline geproduceerd en deze rassen hadden langer nodig voor de extra toegediende glucose uit het lichaam verdwenen was. Volgens wetenschappers toont dit aan dat sommige paardenrassen genetisch gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van insulineresistentie.

Volgens paardenvoedingsdeskundige Kathleen Crandell moeten eigenaren van risicopaarden het voermanagement extra scherp in de gaten houden. ‘Laat de paarden slechts schematisch grazen, gebruik geen rijk hooi, schrap grote maaltijden die veel graan bevatten, geef geen beloningen die veel suikers bevatten en laat de paarden regelmatig bewegen. Daarmee blijven ze op een goed gewicht en lopen de dieren minder kans op overgewicht.’

Lees hier meer over voermanagement bij insulineresistentie.

Bron: Hoefslag/KER

Foto: Remco Veurink

Reacties