Sectorraad Paarden werkt aan welzijnslabel voor maneges

Sectorraad Paarden werkt aan welzijnslabel voor maneges

0 735

De Sectorraad Paarden (SRP) werkt aan een welzijnslabel voor maneges en andere bedrijven waar met paarden wordt gewerkt. Het label is een vervolg op paardenwelzijnscheck.nl, de interactieve website die werd ontwikkeld om de kennis over het welzijn van paarden te vergroten. De SRP wil de check uitbouwen tot een breed gedragen kwaliteitsinstrument met een bijbehorend keurmerk of label waarmee het welzijn in de paardensector wordt gemonitord en verbeterd. Een geschoolde inspecteur zal de bedrijven bezoeken.

De SRP streeft ernaar om overlap met andere certificaten, zoals het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport, zoveel mogelijk te voorkomen. Het aantal bedrijfsbezoeken en de kosten voor ondernemers moeten beperkt blijven. Het plan voorziet in de accreditatie door een onafhankelijk partij.

Compensatie mogelijk

De paardenwelzijnscheck zal worden vernieuwd, waarbij er compensatie mogelijk is. Wanneer de boxmaat van de stal bijvoorbeeld iets kleiner is dan de norm geeft de check ‘verminderd welzijn aan’. Het risico op verminderd welzijn kan echter gecompenseerd worden door het paard dagelijks ruim voldoende vrije beweging te geven, waardoor er van verminderd welzijn geen sprake meer is. Het Welzijnsconcept dat de Raad voor Dieraangelegenheden in 2012 ontwikkelde, ligt ten grondslag aan deze aanpak.

Bron: Sectorraad Paarden

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Reacties