Schuilstal vooral van belang in de zomer

Schuilstal vooral van belang in de zomer

0 116
val

De toegang tot een schuilstal lijkt het meest waardevol voor paarden die individueel worden gehouden tijdens de zomer, aldus een Zweeds onderzoek.

Of de paarden de schuilstal gebruiken voor schaduw, om insecten te ontlopen of uit gevoel van veiligheid is niet duidelijk. “Het schuilen is waarschijnlijk niet alleen vanwege weersomstandigheden, maar een optelsom van persoonlijke voorkeuren.” aldus een van de onderzoekers. Een schuilstal die aan drie zijden gesloten was, werd het meest gebruikt en had de meeste potentie in het weren van vliegende insecten. “In een vorig onderzoek kwamen wij er achter dat de paarden de schuilstal het meest gebruiken in de zomer. Een schuilstal met een dak en drie gesloten zijkanten werd door de paarden het meest gewaardeerd, terwijl een stal met een dak en drie open zijkanten niet gebruikt werd.”

Wanneer de schuilstal overdag werd gebruikt, vertoonden de paarden significant minder vliegenwerend gedrag. Er werd in het warme seizoen geen verschil gevonden tussen het aantal uren waarin de paarden overdag of ’s nachts van de stal gebruik maakten. Tijdens het koude seizoen werden de schuilstallen voornamelijk ’s nachts gebruikt om in te liggen.

Foto: Remco Veurink
Bron: Horsetalk

Reacties