Na de droesuitbraak: de schoonmaak!

Na de droesuitbraak: de schoonmaak!

0 2136
halster, schoonmaken, droes
foto: Remco Veurink
Na een droesuitbraak is het tijd voor een uitgebreide schoonmaakbeurt van de stallen én het materiaal. Maar wat houdt dat nu precies in? Volgens Zweedse onderzoekers is nylon een erg aangename omgeving voor de Streptococcus equi-bacterie, die droes veroorzaakt. Zelfs een ontsmettend sopje en een rondje in de droger volstaan niet om de bacteriën in je nylon halster en halstertouw te doden.

Hout, plastic en beton: sopje volstaat

De onderzoekers testten verschillende materialen in hun lab. Ze besmetten stalen van hout, plastic en beton, maar ook lederen en nylon halsters en lederen handschoenen met S.equi. De bacterie mocht daarna vier dagen zijn gang gaan. Na die vier dagen maakten de onderzoekers de helft van het materiaal schoon. Hout, plastic en beton afwassen met zeep, water en een gewoon ontsmettingsmiddel vernietigde alle bacteriën. Op de stalen die niet werden schoongemaakt, werd ook na twee dagen nog steeds S.equi gevonden. De wasbeurt is dus wel noodzakelijk.

S.equi overleeft niet op leder

Op de lederen handschoenen en halsters die niet schoongemaakt werden, was de S.equi-bacterie na zes dagen helemaal verdwenen. De bacterie overleefde ook een schoonmaakbeurt niet. ‘Op een lederen oppervlak, zelfs wanneer het niet wordt schoongemaakt, kan de S.equi– bacterie heel moeilijk overleven,’ zeggen de onderzoekers.

Nylon halsters wassen op 60 graden

De besmetting met S.equi op nylon halsters die op 40 graden gewassen waren, was nog steeds even hoog als voor de wasbeurt. Ook een rondje in de droger hielp niet: de nylon halsters waren nog steeds besmet met S.equi. Pas toen de halsters op 60 graden gewassen waren, waren ze vrij van de bacterie.

Het is dus erg belangrijk om na een droesuitbraak alles op de juiste manier schoon te maken. Onderzoeker Rydén zegt: ‘Niet-poreuze materialen zijn makkelijk te ontsmetten. Maar als je het goed aanpakt, kan je de S.equi overal elimineren.’

 

Bron: The Horse

Foto: Remco Veurink

 

Reacties