Schimmeltekort voor hulpsint

Schimmeltekort voor hulpsint

0 127
sinterklaas

Nederland kampt met een tekort aan betrouwbare schimmels voor het leger van hulpsinterklazen. Nog maar weinig schimmels blijken bestand tegen de stress van een intocht.

De Uithoornse ‘Paardenpiet’ Jack van den Broek, eigenaar van de échte (tv-)Amerigo, onderschrijft de schimmelschaarste. ‘Er zijn in Nederland niet minder schimmels dan 50 jaar geleden, maar het aantal geschikte paarden daalt omdat ze ‘heter’ worden gefokt.’ Volgens Van den Broek waren de dieren vroeger vooral werkpaarden, terwijl er nu ‘hoger in het bloed’ wordt gefokt. ‘Paarden zijn dus wat feller en schichtiger.’ En dat kan de Sint niet hebben.

Daarnaast, zegt Van den Broek, worden manegehouders en particulieren steeds huiveriger om hun schimmel uit te lenen vanwege de aansprakelijkheid: als een paard een toeschouwer verwondt, moet de eigenaar dokken.

Noodgedwongen kiezen de hulpsinten steeds vaker voor alternatieven. Zoals de Helderse hulpsint Marcel Karhof van het Sint Nicolaas Genootschap. Hij stapt bij de intochten in Den Helder en Julianadorp in een koets.

Hoefslag/AD

Foto: ANP

Reacties