Ruwvoer: voor elk paard noodzakelijk

Ruwvoer: voor elk paard noodzakelijk

Dierenartsen, voedingsdeskundigen, paardenkenners… ze kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: ruwvoer is voor ieder paard noodzakelijk. Er zijn tal van verschillende soorten, die voor de meest uiteenlopende situaties bruikbaar zijn.

Tegenwoordig zijn ruwvoeders ook in kleinere hoeveelheid verpakt verkrijgbaar, zoals gedroogde luzerne en weidegras; er bestaan zelfs kleine pakjes kuilgras. Voor niemand meer een excuus om te weinig ruwvoer te voeren dus!

1. Vezels

Ruwvoer biedt structuur. Dat wil zeggen dat het veel vezels bevat, die hard en taai zijn. Ze moeten grondig gekauwd worden voordat ze doorgeslikt kunnen worden, en vormen een volumineuze massa in de blinde en dikke darm, doordat de vezels veel water vasthouden. Deze eigenschap maakt ruwvoer essentieel voor een gezonde darmwerking.

2. Anti-maagzweer

Dat een paard op een kilo ruwvoer meer moet kauwen, zorgt ook dat er per kilo ruwvoer veel meer speeksel wordt geproduceerd dan per kilo krachtvoer. Ook dit is een onmisbare eigenschap van ruwvoer. Een paard maakt namelijk continue maagzuur aan, waardoor de maag snel verzuurt. Maagzweren kunnen vervolgens in slechts een paar uur tijd ontstaan. Speeksel verdunt het maagzuur en verlaagt de zuurgraad, wat helpt om maagzweren te voorkomen.

3. Bezigheidstherapie

Op een kilo ruwvoer moet een paard veel langer kauwen dan op een kilo krachtvoer. Daarnaast heeft ruwvoer in vergelijking tot krachtvoer een lage voederwaarde. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je behoorlijk wat kilo’s ruwvoer aan een paard kan geven, waar hij minimaal 16 uur per dag mee bezig moet zijn, zonder dat hij te dik wordt.

Ruwvoer is dus een ideale bezigheidstherapeut, zeker wanneer een paard op stal staat!Ruwvoer heeft een effect op het hele paardenlichaam. Daarom is een goede kwaliteit noodzakelijk. Beschimmeld en/of verrot ruwvoer, ook al is de besmetting maar gering, kan een paard echt ziek maken. Let dus op met bijvoorbeeld nat kuilgras en oud hooi!

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock

Reacties