Ruiters hebben moeite met ontdekken kreupelheid

Ruiters hebben moeite met ontdekken kreupelheid

0 3063

Ruiters hebben vaak moeite met het beoordelen van kreupelheid. Dit blijkt uit een Britse studie. Zowel professionals als amateurs blijken niet altijd in staat om de tact van een paard te beoordelen. Ook het rijden van een paard tijdens een aankoopkeuring blijkt erg belangrijk, omdat sommige paarden kreupelheid alleen onder het zadel tonen.

Het onderzoek van Dr. Sue Dyson en Line Greve van het Centre for Equine Studies focuste zich op 57. Alle dieren werden door de ruiters, trainers en eigenaren rad bevonden. De paarden werden eerst aan de hand getoond, vervolgens aan de longeerlijn en uiteindelijk ook nog gereden. 27 van hen bleken kreupel onder het zadel, waarvan 7 deze problemen enkel onder de man toonden. Slechts 20 paarden (35%) bleek 100% rad, maar slechts enkele dagen later liepen 6 van deze dieren (waarvan 2 onder het zadel) eveneens kreupel.

Uiteindelijk bleken dus 14 paarden ten alle tijden goed te lopen. Zes van de 57 paarden liepen weliswaar rad aan de hand, aan de longeerlijn en onder het zadel, maar na een buigproef bleken er alsnog problemen. 16 paarden (26.3%) vertoonde problemen aan de hand. 24 paarden (42.1%) liep kreupel aan de longeerlijn op een zachte ondergrond en 23 paarden (40.4%) was kreupel aan de longeerlijn op een harde bodem. 27 paarden (47.4%) was kreupel onder het zadel, terwijl 7 paarden (12.3%) enkel kreupel toonde tijdens het rijden.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten nog eens de noodzaak van rijden tijdens een aankoopkeuring aan. ‘Wanneer een paard niet onder het zadel kan worden beoordeeld, kan het gebeuren dat kreupelheid verborgen blijft.’

Lees hier het onderzoek.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties