Ruiters en fietsers gaan niet samen

Ruiters en fietsers gaan niet samen

0 36

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen maand twee zware ongelukken gebeurd doordat paarden schrokken van wielerpelotons. Een eis om de veiligheid te verbeteren ligt bij het ministerie van sport.

Dankzij de Olympische successen van Bradley Wiggins is wielrennen populairder dan ooit. Sinds vorig jaar juli is het aantal leden van de Britse Wielrennersbond met vijftig procent gegroeid, naar zo’n 75.000. De groei van snelle en grote groepen fietsers leidde tot gealarmeerde ruiters en een aantal serieuze incidenten.

Vorige maand schrok het paard van Justina Bailey uit Upper Broughton (Leics) van een peloton wielrenners. Het paard schrok zich dood door die stroom van fietsers, steigerde en kwam bovenop zijn amazone terecht met gebroken ribben, sleutelbeen schouder tot gevolg, naast interne bloedingen in de lever en een geklapte long. Ze belandde op de IC en zegt dat ze nooit meer gaat paardrijden. ‘Buster is normaal gesproken bomproof. Als we van tevoren geweten hadden dat er een race aan de gang was, waren we niet buiten gaan rijden.’

Een week later kwam een paard te overlijden. Jo Flew en haar dochter werden tijdens een buitenrit in Maresfield (East Sussex) verrast door wel 500 snelle fietsers. Het paard van Jo schrok en begon te bokken, waarbij hij het paard van de dochter raakte. Dat brak daardoor een been en moest afgemaakt worden. Ook Flew beweert dat er geen posters of aankondigingen waren van de wielerwedstrijd.

Een woordvoerder van de Britse Paardensport Organisatie (BHS) vertelt dat de klachten van fietsers tegen ruiters de afgelopen twee jaar zijn afgenomen, terwijl andersom de klachten toenamen. Ruiters kunnen incidenten melden op www.horseaccidents.org.uk.

De BHS heeft contact opgenomen met de fietsersbond British Cycling om de positie van ruiters onder de aandacht te brengen. Zo worden fietsers geïnstrueerd in hoe ze ruiters het beste kunnen passeren. Het idee is om ook een veiligheidsvideo over paarden en fietsen te maken voor de leden van British Cycling.

Hoefslag/Horse & Hound

Reacties