Reisziekte bij paarden

Reisziekte bij paarden

0 1530
export, transport, reis
foto: Remco Veurink

Reisziekte.. Niet alleen mensen, maar ook paarden kunnen hier het slachtoffer van worden. Wanneer de viervoeters langer dan drie of vier uur op de trailer of vrachtwagen staan, lopen zij groot risico op het ontwikkelen van een luchtweginfectie die bekend staat als de ‘transportziekte’. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voor de reis:
– Wees zeker van een goede gezondheidsconditie van je paard. Paarden die mogelijk nog verzwakt zijn van een recente trip, zijn vatbaarder voor infecties.
– Een goed uitgerust en weldoorvoed paard zorgt voor een optimaal immuunsysteem.
– Wees op de hoogte van de reguliere temperatuur, hartslag en ademhalingsratio.
– Hoewel het een goed idee lijkt om een paard preventief antibiotica toe te dienen, heeft onderzoek uitgewezen dat deze maatregel preventief weinig uithaalt.
– Zorg voor geldige vaccinaties als influenza en rhinopneumonie. De entingen moeten twee tot drie weken voor de reis worden toegediend om het paard zoveel mogelijk te kans te geven het maximale aantal antilichamen op te bouwen.

Tijdens de reis:
– Goede ventilatie is een must. Urenlang in een warme, vochtige en stoffige ruimte verblijven is een recept voor luchtweginfecties.
– Krijgt het paard hooi tijdens de reis? Laat dit goed weken om de hoeveelheid stof te minimaliseren.
– Stop iedere drie tot vier uur om de paarden een half uur te laten rusten. Veel paarden willen niet drinken of urineren tijdens de reis. Een pauze zorgt ervoor dat zij even kunnen relaxen. Laat het paard tijdens de pauze zijn nek strekken. Deze natuurlijke hoofdpositie zorgt ervoor dat vocht, bacteriën en stofdeeltjes minder snel grip krijgen op de bovenste luchtwegen.
– Controleer tijdens een lange reis regelmatig de hartslag en lichaamstemperatuur. De polsslag zal wegens de reis-stress iets verhoogd zijn, maar bij een verhoogde lichaamstemperatuur is de kans groot op infectie.

Na de reis:
– Laat het paard na de reis een uur of langer in een kleine paddock lopen. Dit zorgt ervoor dat het dier kan relaxen, de spieren kan rekken en grazen voor het naar stal kan.
– Blijf de vitale lichaamsfuncties controleren en check het paard regelmatig op koorts, hoesten en neusvloeing. Neem contact op met een dierenarts wanneer het paard ziektesymptomen vertoond.

Bron: Hoefslag/Equinews

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties