Rechter Duitsland: ‘Risico aankoopkeuring ligt bij koper’

Rechter Duitsland: ‘Risico aankoopkeuring ligt bij koper’

0 470
dierenarts dierenartspraktijken

De rechtbank in Oldenburg heeft beslist dat de verkoper van een paard niet aansprakelijk is voor een aankoopkeuring die niet goed is uitgevoerd. Het risico om een goede keuring uit te laten voeren ligt dus bij de koper.

Wat is het geval: In 2011 kocht een dame een paard voor 8.000 euro. In het koopcontract  liet ze vastleggen dat een keuring bij de verkoop hoorde. De dierenarts stelde daarbij twee onbetekenende gebreken vast bij het paard en de nieuwe eigenaresse ging tot koop over. Binnen twee weken na de verkoop zou het paard meerdere gebreken vertonen. Het paard zou tijdens het longeren en onder het zadel regelmatig staken en steigeren. Ook zou het dier zich tijdens het poetsen verzetten, vooral als z’n rug geborsteld werd. In april 2012 eiste de nieuwe eigenaresse daarom dat de verkoopster het koopcontract zou ontbinden en het paard zou terugnemen.

De advocaat van de nieuwe eigenaresse stelde vast dat het paard tijdens de verkoop niet gezond was en meer medische problemen had dan de dierenarts destijds had vastgesteld.  Daarmee ging de verkoopster niet akkoord en de rechter stelde haar in het gelijk. De koper had de aankoopkeuring geregeld. De verkoper is dus niet aansprakelijk wanneer de keuring niet klopt.

Kostenlose-Urteile/Hoefslag

Foto: Sabine Timman

Reacties