Quest stelt paardenwelzijn ter discussie

Quest stelt paardenwelzijn ter discussie

In het populairwetenschappelijke Nederlandse tijdschrift Quest wordt aandacht besteed aan de paardensport. Het blad met interessante weetjes, prikkelende vragen en antwoorden stelt het welzijn van sportpaarden aan de orde.

Kunstjes

De vraagstelling is of paardensport verboden moet worden als we circusdieren zielig vinden omdat deze kunstjes moeten doen. Een paard dat pirouettes draait of over hoge hindernissen springt: kunstjes die door de mens zijn aangeleerd. Maar wat vindt het dier zelf ervan?

Mening

Dat meningen verschillen moge duidelijk zijn. Voorstanders zeggen dat een paard het zelfs leuk vindt. Tegenstanders zeggen duidelijk nee omdat de dieren gedwongen worden te gehoorzamen.

In het NRC Handelsblad verscheen in augustus ook al een opiniestuk van dierethicus Willem Vermaat. Volgens de bij de Universiteit Utrecht werkzaam zijnde docent is paardensport inherent verbonden aan dierenleed, hij pleit daarom voor een verbod. Naar zijn mening hebben paarden eigen behoeften en gevoelens, die niet zomaar genegeerd kunnen worden ten behoeve van de mens.

De Canadese dierenrechtenfilosoof Will Kymlicka zei in een interview dat vorige week verscheen in De Volkskrant dat niet alleen het paard, maar ook honden, cavia’s, schapen en koeien volledige burgerrechten behoren te krijgen. Voor de paardenliefhebbers onder ons zou zich dat nagenoeg vertalen in het niet meer rijden en ‘houden’ van paarden. Volgens Kymlicka is het de plicht van de mens om uit te zoeken wat de dieren zelf willen.

Bron: Hoefslag/Quest

Foto: Remco Veurink

Reacties