Prof. Dr. Eric van Breda: ‘545 uur paardrijden om 20 kg af...

Prof. Dr. Eric van Breda: ‘545 uur paardrijden om 20 kg af te vallen’’

Eén van de grootste gezondheidsbedreigingen van de mensheid is de overgewicht epidemie. Nog nooit waren er zoveel mensen die te kampen hadden met overgewicht. Eén op de drie kinderen in Europa heeft obesitas, een ernstige vorm van overgewicht.

Oorzaken

Prof. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog

De Nederlandse Prof. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog bij de Universiteit van Antwerpen: ‘Gewicht in balans, maar niet alléén door te sporten! De oorzaken voor het verkrijgen van overgewicht zijn heel divers. Een klein aantal van de mensen heeft een of meerdere genetische afwijkingen waardoor hun vetmassa toeneemt. Het merendeel van de mensen daarentegen wordt te zwaar doordat de balans van voedselinname niet in evenwicht is met het energiegebruik. Heel simpel gezegd het aantal calorieën dat je inneemt is niet in evenwicht met het aantal calorieën dat je gebruikt.’

Misverstanden

‘Er heersen zoveel fabels over calorieën dat het te ver gaat om alles uit de doeken te doen maar één ding staat vast: van alléén sporten moet je niet te veel verwachten om af te vallen. ‘Maar’…. hoor ik zeggen: ‘in 2013 heeft in de Hoefslag gestaan over de campagne in Engeland: ‘Draven om af te vallen’ en die werd door een aantal mensen onderschreven. Als het voor wetenschappers al moeilijk is het complexe spel van energiestofwisseling te begrijpen dan kan ik verzekeren dat er door foute interpretatie en aannames vele misverstanden de wereld in worden geholpen’, aldus Van Breda.

Rekenvoorbeeld

Hij legt een simpel rekenvoorbeeld voor om te helpen de werkelijk waarde van sport bij afvallen de begrijpen.

Het staat onomstotelijk vast dat overgewicht of obesitas wordt bepaald door het gewicht van de vetmassa. Stel je bent 20 kg zwaarder geworden. Gelukkig ben je van goede wil en wil je je gezondheid weer ‘op het goede pad’ krijgen. Je zult dus 20 kg moeten verliezen. Vetcellen hebben echter ook een kleine hoeveel water en andere stoffen in zich dus laten we zeggen dat je 18 kg vet moet verliezen. Één gram vet staat gelijk met 9 kilocalorieën(kcal). Een calorie is de waarde van energie. Dus 18 kg = 18.000 gram keer 9 kCal = 162.000 kcal. Is het nog te volgen? We moeten dus 162.000 kcal verbranden om 20 kg lichaamsgewicht (18 vet) kwijt te raken. En nu begint het lastig te worden, want bij het sporten verbrand je, afhankelijk hoe intensief je sport, behalve vet ook koolhydraten (suikers). Hoeveel dat is weten we niet zonder uitgebreid te testen in een laboratorium en is afhankelijk van leeftijd, geslacht, conditie, je lichaamsgewicht zelf, etcetera.

Hoe het komt is niet altijd duidelijk maar meestal hebben mensen met overgewicht ook een mindere conditie en gebruiken meestal meer suikers dan vet bij het sporten. Echter nog nooit is aangetoond dat omgekeerd ook waar is. Vandaar dat als A = B, B zeker niet A hoeft te zijn.

Twee jaar volhouden

Terug naar de rekensom. Laten we uitgaan dat de helft van je energiegebruik door vet wordt ingevuld en dat je bij paardrijden (dit is een hoge schatting op basis de weinige wetenschappelijke studies; waarschijnlijk ligt het aantal kcal een stuk lager) 600 kcal per uur verbrandt. De helft is dus voor vet, dus 300 kcal. We moeten weer even terug naar de 9 kcal per gram. Dat houdt in dat je 300/9 = 33 gram vet per uur paardrijden verliest. Weet je nog de 18.000 gram vet die we moeten kwijtraken? Dat is dus 18.000/300 is 545 uur paardrijden om de 20 kg gewicht kwijt te raken. Bij vijf keer per week een uur paardrijden moet je dat twee jaar volhouden! Bovendien mag je niet meer dan je normale hoeveelheid kcal per dag (ca 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen) innemen.

Leuk en ontspannend

‘De moraal van het verhaal: van iedere sport kun je afvallen als je maar de tijd neemt en juist dié tijd die nodig is om wat overgewicht kwijt te raken door sporten, is voor de meesten echter onhaalbaar. Ieder pondje gaat door het mondje zal ook voor intensieve paardrijders blijven gelden. Maar niet stoppen hoor want paardrijden is vooral leuk en ontspannend!’ besluit Van Breda overtuigend.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Foto: Shutterstock

Reacties