Amazones wijten positieve dopingtest aan voorgeschreven medicatie

Amazones wijten positieve dopingtest aan voorgeschreven medicatie

0 1002

Twee van de drie Amerikaanse eventingamazones die eerder positief getest werden op doping, hebben een verklaring uitgegeven dat hun positieve resultaat te wijten is aan de door hun dokter voorgeschreven medicatie.

Positieve dopingtest

Bij drie amazones, Hannah Sue Burnett, Alyssa Phillips en Jennie Brannigan werd er vorig maand een dopingtest afgelegd tijdens Ocala Jockey Club International in Florida. De FEI kondigde gisteren aan dat ze alle drie positief hadden getest voor de verboden stof amfetamine, terwijl er bij Phillips ook canrenone werd aangetroffen. Brannigan testte daarnaast ook positief op methylphenidaat en ritalinisch zuur. De laatstgenoemde middelen worden vaak gebruikt tegen concentratie problemen.

Zowel amfetamine als methylphenidaat staan in de lijst van de World Anti-Doping Agency, naast phenethylamine en afgeleiden daarvan, waaronder ritalinisch zuur. Canrenone is opgenomen in de categorie verbergende middelen.

Voorgeschreven medicatie

De amazones zullen nu hoogstwaarschijnlijk aanvraag doen voor een Therapeutic Use Exemption (TUE). Hiermee zouden zij een uitzondering op de dopingregel zijn, in verband met legitiem gebruik van verboden middelen. Normaal gesproken wordt een TUE vooraf aangevraagd maar is in enkele gevallen ook achteraf te verkrijgen.

‘Ik werd positief getest door medicatie die mijn dokter mij recent heeft voorgeschreven. Het gebruik van dit medicijn heeft absoluut niets te maken met het willen verbeteren van mijn sportieve prestaties. Ik hoop dat de FEI dit inziet na het lezen van mijn verklaring, zodat ik de sport waar ik zo veel van houd weer kan uitoefenen. Ik ben dankbaar voor steun die ik van iedereen krijg,’ laat Brannigan weten.

Ook volgens Phillips zijn de stoffen die bij haar zijn aangetroffen de oorzaak van voorgeschreven medicatie. ‘Ik wil dat het bekend is dat mijn dokter deze verboden middelen heeft voorgeschreven aan mij, voor legitieme medische aandoeningen, en dat ik de controlebeambte publiekelijk heb geïnformeerd over deze twee stoffen tijdens de dopingcontrole. Het verbeteren van mijn prestaties door het gebruik van één van deze middelen is nooit het geval geweest. Wanneer ik een TUE toegekend krijg, worden de beschuldigingen van mijn positieve test opgeheven.’

De drie amazones werden 21 december voorlopig geschorst totdat de FEI tot een vaste beslissing komt. Hannah Sue Burnett heeft (nog) geen verklaring afgelegd.

Bron: Horse & Hound

Foto: ANP Photo, Ed Oudenaarden

Vergelijkbare artikelen

Reacties