Paardenvlees-zaak voor de rechter: ‘Ik wist niks van geslachte paarden’

Paardenvlees-zaak voor de rechter: ‘Ik wist niks van geslachte paarden’

Michael Barisone

Afgelopen maandag, vandaag en vrijdag vinden er in ‘s-Hertogenbosch zittingen plaats rondom een paardenvlees-zaak. Het draait om grote hoeveelheden vlees met de naam ‘snipper 2’, van vijf jaar geleden. Drie partijen zijn bij de zaak betrokken.

Snipper 2 vlees is van wat mindere kwaliteit en bestaat vooral uit vet, afsnijsels en uitgebeend kopvlees. Het wordt onder andere gebruikt voor saucijzen.

‘Het domste wat ik ooit heb gedaan’

Slachthuis Van Hattem is één van de hoofdverdachten. In 2013 begon het bedrijf met het slachten van shetlandpony’s. ‘Het domste wat ik ooit heb gedaan,’ volgens eigenaar van Hattem. Per week werd er een klein aantal pony’s geslacht, lang niet elke dag. ‘Er was maar één afnemer van ons vlees en hij wist dat er paardenvlees in kon zitten. Hij moet geweten hebben dat hij ons vlees nooit als 100% rundvlees zou kunnen verkopen.’

Niet op de hoogte

De tweede hoofdverdachte, de afnemer en eigenaar van MeatMasters, geeft aan hiervan niet op de hoogte te zijn geweest. ‘Ik wist niet dat er paarden geslacht werden bij Van Hattem. Naar mijn idee kocht en verkocht ik snipper 2 rundvlees van Van Hattem.

‘We namen aan dat het rundsvlees was’

Van Hattem liet zijn vlees opslaan bij de eigenaar van koelhuizen in Olst en Apeldoorn, de derde verdachte. Ook hij geeft aan nooit op de hoogste te zijn geweest van het feit dat er paarden werden geslacht bij Van Hattem. Van Hattem beaamt dat. De eigenaar van de koelhuizen heeft daarentegen wel een grote rol bij de verandering van de typering van het vlees. Van Hattem leverde het vlees als snipper 2. ‘Wij hebben daar de codering ‘rundersnippers’ aangehangen, omdat we aannamen dat Van Hattem alleen runderen slachtte. Ik controleerde niet welke namen er aan verbonden werden, ik zette het er alleen op.’

De officier van justitie denk dat Van Hattem flink heeft geprofiteerd van de fraude. Ze eist 4 ton terug in een aparte procedure.

 

Bron: Gelderlander

Archieffoto: Shutterstock

Reacties